София приема без паника заплахите на Анкара да развали споразумението с ЕС

Правителството очаква гласуването на турския референдум у нас да мине спокойно

Оградата по границата с Турция, сн. БГНЕС
България има план за реакция, дори ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с Европейския съюз, съобщи вицепремиерът и военен министър Стефан Янев.
 
Той посочи, че има готовност да бъде посрещнат евентуален мигрантски поток и подготовката на българските военнослужещи може да се справи с това предизвикателство. 
 
През последните седмици Анкара периодично заплашва, че може да денонсира споразумението с ЕС за реадмисия на мигранти и да спре да задържа мигранстката вълна на своя територия.
 
Янев коментира обаче, че в момента на границата няма напрежение, а ситуацията е близка до нормалната.
 
"Нека да гледаме на тези изявления в контекста на предизборната обстановка, както у нас, така и в други държави и в Турция", каза Янев. 
 
"Очевидно на това ниво на говорене трябва да има много по-строги сигнали, че нещо драматично ще се случи", допълни министърът.
 
На въпрос дали е планирано по-засилено военно участие на границата, той отговори, че от Министерството имат комплексни планове, които ангажират както специфични полицейски сили за охрана на границата, така и армейски. 
 
Янев каза още, че очаква нормално протичане на предстоящия референдум на Турция, за който ще се гласува в посолството и консулските отдели в българската държава. 
 
Както България е получила разрешение да отвори секции на нейна територия, така и държавата Турция получи реципрочно от българска страна правото да отвори необходимия брой секции, каза той.
 
В България ще се гласува на 7, 8 и 9 април, малко по-рано от официалната дата на допитването в Турция - 16 април. Право на глас имат всички сънародници с двойно гражданство, но те трябва да са подали предварително заявление, както и турските граждани, които са у нас.
 
В четвъртък Янев и президентът Румен Радев присъстваха на ВИП-ден на финалния етап от учението на френския Корпус за бързо реагиране Trident Jaguar 2017 на полигона "Ново село".
 
"Отлично разбирам каква сложна комуникация и логистика е разположена тук и колко усилия отнема получената информация да достигне до съответните адресати", заяви президентът Радев. 
 
Адмирал Манфред Нилсен, заместник-командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията заяви от своя страна, че НАТО цени много високо всяка подкрепа от България, както с участието ѝ в учения, така и в операции на Алианса.
 
Учението, започнало на 8 март, е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година. То се провежда до 17 март в България и Норвегия и в него участват близо 1000 военнослужещи от 25 държави. 
 
Учението се основава на фиктивен сценарий, включващ действия в условна област, наречена Сколкан в Скандинавския регион. Операцията включва и бойни действия с висок интензитет.
На учебен полигон "Ново село" е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране - Франция. Обработени са били 4 ешелона с техника и материални средства, извършени са били товаро-разтоварни дейности и транспортиране на 260 контейнери до полигона, осигурени са били охрана на ешелоните и медицинско осигуряване.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?