София призова властите в Украйна да приемат европейска помощ

Българското Министерство на външните работи препоръча на българите да не пътуват до Украйна и остро осъди насилието. Ведомството излезе и с препоръки за българските граждани, които вече се намират в страната.

 

"Новата сериозна ескалация на напрежението в Украйна отдалечава страната от постигане на приемливо политическо решение. Смятаме, че президентът и политическите лидери в Украйна следва да подходят към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната. Те не трябва да допуснат преминаване на точката, от която връщането към политическия процес би станало непостижимо", заяви външният министър Кристиан Вигенин.

 

Той настоява всички участващи в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество.

 

В изявлението се напомня позицията на министрите на външните работи на ЕС от 10 февруари т.г., че решението следва да се търси чрез създаване на ново правителство, конституционни реформи, които да възстановят баланса между отделните власти, и подготовката на свободни и честни президентски избори.

 

"Приканваме украинските власти да се възползват от предложената вече помощ от страна на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации. Готови сме заедно с нашите партньори от ЕС спешно да обсъдим ситуацията в Украйна с оглед подпомагане намирането на работещо решение на кризата в страната", се казва още в изявлението на българския външен министър.

 

По информация на българското посолство в Украйна, от 00.00 часа на 19 февруари движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътрешни войски. Ситуацията в западната част на страната (Лвовска, Ивано-франковска и Тернополска област) е критична и има въоръжени сблъсъци между представители на антиправителствените сили и силите на реда.

 

Във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна МВнР настоятелно съветва българските граждани по възможност да не предприемат пътуване до Украйна, а тези, които вече се намират на територията на страната, да не посещават централните части на Киев, да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия; предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване.

 

Контакти с посолството на България в Украйна: адрес: П.К. 01001, гр. Киев, ул. "Госпитальная" 1, телефони: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72, факс: +38044 235 51 19, дежурни телефони в извънработно време: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?