София продала 2.3 пъти повече активи от предвиденото

София продала 2.3 пъти повече активи от предвиденото

Столична община (СО) и Столичният общински съвет (СОС) са продали 2.3 пъти повече активи от предварително заложеното в бюджета на града, сочи отчетът на Столичния общински приватизационен фонд (СОПФ), който бе представен по време на сесията на градския парламент в четвъртък. В него обаче не фигурират данни точно от кои продажби са събрани солидните суми във фонда.

За първите шест месеца на 2007 година във фонда са постъпили 19.3 милиона лева от продажби на общинско имущество или 234 % над бюджетните разчети. Към края на юни тази година по сметките на СОПФ в наличност са били 48.7 милиона лева.

СОС вече е гласувал разпределянето на 25.2 милиона лева от тези пари. През първите шест месеца на година е изхарчил 9.2 млн. лева, като най-голяма част от тях представляват капиталови разходи за ремонти на детски градини, училища – 3.7 млн. лева.

Като приходи се отчитат и върнатите 4.15 милиона лева заеми от общината и различни търговски дружества, които са нейна собственост. Това според доклада е над 6 пъти повече от очакваната възвращаемост, заложена във финансовата рамка на фонда.

Въпреки това от СОПФ отчитат, че четири фирми и Столична община са просрочили погасяването на заемите си. Така на приватизираната ОФ “Хигиена” е изпратена нотариална покана да погаси взетите 40 хиляди лева, срещу “Авторемонт” ЕООД е стартирало съдебно дело за 200 000 лева, “Софстройпродукт” дължи 10 хиляди лева и също е с нотариална покана да погаси сумата. Дружеството “Лозана” дължи 100 000 лева.

Най-голям е борчът на Столична община – 3.9 милиона лева. Парите е трябвало да отидат за строеж и поддръжка на екообекти. Срещу общината обаче не е стартирана все още административна процедура.

Споделяне

Още от България