София продължава преговорите с Вашингтон за наказателния съд

България не е прекъсвала преговорите със САЩ за подписване на двустранно споразумение относно Международния наказателен съд. Проблемът е в обхвата на американските граждани, които могат да бъдат изключени от юрисдикцията на съда.

Това обясни за пореден път днес заместник външният министър Любомир Иванов.

София декларира, че ще следва позицията на ЕС за Международния наказателен съд, която не забранява сключването на двустранни споразумение.

В общата европозиция не е регламентиран точно обхвата на имунитета за съда, но преобладаващото мнение на държавите-членки е, че той трябва да обхваща само военни, участващи в мироопазваща или мироналагаща мисия или цивилни, които са на официална мисия в дадената страна. Брюксел при всички положения не приема имунитетът да е за всички американски граждани, обясни Иванов. За Вашингтон обаче засега това не е приемливо. Именно тази е и точката, по която все още не е намерен вариант, който да удовлетворява Вашингтон, без да нарушава зададената от Европейския съюз схема.

Зам.-министърът призна, че надеждите на МВнР са да бъде постигнат напредък по темата на срещата на върха САЩ - ЕС утре. На нея се очаква да бъдат подписани и споразумения за екстрадиция и правна помощ, но според САЩ те не решават проблема с наказателния съд.

Иванов обясни, че България няма да излезе извън рамките на споразумението на ЕС и не е склонна да подпише със САЩ на всяка цена.

Ако до първи юли не подпишем споразумение със САЩ, сме заплашени от замразяване на военната помощ, докато станем страна - член на Алианса. След това тя ще бъде подновена, защото законът, който бе приет от американските законодатели, не обхваща държавите от НАТО.

Според днешни публикации, докато България е водила преговори за споразумението със САЩ, военната помощ е била редуцирана на 10 млн. долара. Днес зам.-министърът на външните работи отрече да е имало подобна редукция.

Вчера началникът на ГЩ ген. Никола Колев заяви, че ако САЩ ни спрат помощта, ще се наложи за бъде стопирано изпълнението на проекта за полевата комуникационно - информационна система за силите за специални операции, която е именно по линия на програмата за военна помощ FMF.

Днес, зам.-министърът на външните работи обясни, че няма да бъдат замразявани проекти по тази програма, по които е започнало усвояване на пари.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?