София продължава с мащабните инвестиции от еврофондове и заеми

Около 500 млн. лв. ще се вложат в забавачки, метро, улици, канализация

Снимка: БГНЕС

София ще продължи мащабната си инвестиционна програма и през 2013 г. с помощта на средствата от еврофондовете и заемите. Рекордните 16 нови детски градини трябва да бъдат пуснати догодина. Ще бъде изградена и 70 км канализация, ще се купят нови автобуси, тролейбуси и трамваи. Кръстовища на две нива, мащабни улични ремонти и нови булеварди. Това са само част от планираните проекти за над половин милиард лева догодина. Бюджетът за 2013 г. на Столична община е 1.14 млрд. лв.

“Работихме в условията на продължаваща финансова криза. С предложението ни за следващия бюджетен период искаме растежът да продължи. Основният ни приоритет е образованието, инвестициите в инфраструктурата, екологията и намаляване на разходите в администрацията. Трябва да продължим с по-строгата финансова дисциплина”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на семинар за бюджет 2013 в Сандански.

Детски градини

Рекордните 16 детски градини ще бъдат построени през 2013 г., с което местата ще се увеличат с 1800. “Никога досега не сме пускали толкова много забавачки в една година”, отбеляза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

“Работихме упорито за справяне с недостига на места в детските градини”, допълни Фандъкова. Тя отчете, че местата непрекъснато се увеличават. През 2012 г. са пуснати нови 1200 места, а общо новите сгради на детските градини за последните пет години са станали 52.

Освен това Столична община ще продължи работата по изграждане на 13 центъра от семеен тип, за да се затварят домовете за деца, лишени от родителски грижи, каза кметът.

Нови возила в транспорта

Сред акцентите е и обновлението на градския транспорт чрез закупуването на 130 нови автобуса, 20 нови трамвая и 50 нови тролейбуса. Средствата са от еврофондовете.

По план първите нови тролейбуси трябваше да дойдат още през тази година, но обществената поръчка се провали и в момента се разиграва отново. За другите возила Столична община все още не е внесла проектите в управляващия орган на оперативна програма “Околна среда” за да получи финансиране.

Отделно София ще тегли заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за ремонт и изграждане на улици. Целта ни е да изградим нови пътни участъци и да подобрим транспортната инфраструктура на столицата, каза Фандъкова. Все още не е представено официално кои улици ще бъдат включени в програмата.

След като през тази година София се сдоби с втора линия на метрото, през следващата ще продължи разширението му към летището и бизнес парка . За тях са предвидени 110 млн. лв. Тези нови 8 км метро ще са готови през 2015 г.

70 км нова канализация

София продължава и с ВиК-програмата, като през следващата година са предвидени изграждането на 70 км нова канализационна мрежа. Ще се строи в кварталите “Овча купел”, Горна Баня, Банкя, местността “Сливница” в “Люлин”, Симеоново, главния колектор, който ще отводнява Драгалевци и други”, изброи Фандъкова.

Култура

Четири музея ще бъдат пуснати през следващата година. Това са подземният археологически музей под базиликата Света София, т.нар. Български Лувър, откритият археологически музей на Ларгото и Музеят за история на София, посочи Фанкъвова.

В район “Студентски” ще се пуска открита сцена за културни прояви.

Предвижда се и ремонт на общинската онкологична болница през 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?