София продава “Общинска банка” за 40 млн. лв.

Столична община очаква около 40 милиона лева от продажбата на дяла си в “Общинска банка” АД през тази година, научи Mediapool от източници в общината. Именно предстоящата продажба на акциите стои в основата на рязкото увеличение на приходната част в общинския бюджет, която от 446 милиона бе ревизирана до 501,5 милиона само за една седмица от кметската администрация.

Завишението на прогнозираните приходи от приватизация бе 25 милиона лева и достигна до общата сума от 65 милиона лева.

Въпреки това част от общинските съветници се съмняват във възможността общинският дял от 62% да бъде продаден тази година.

“Аз лично съм песимист по отношение на продажбата на банката. Нека не забравяме, че това е доста дълга процедура и това ме кара да се съмнявам, че тя ще завърши още тази година”, заяви пред Mediapool председателят на групата на ДСБ в СОС Вили Лилков.

По думите му в момента няма изявен интерес от потенциални купувачи за акциите на банката.

В същото време председателят на Столичен общински съвет Владимир Кисьов коментира, че има голямо основания да се вярва, че общинският дял “Общинска банка” АД ще бъде продаден още през тази година.

“Общински съвет трябва да вземе решение за тази продажба, въпреки че веднъж вече решихме това. Ако се наложи, ще гласуваме докато продажбата приключи”, заяви Кисьов.

При рязко завишената си приходна част, бюджетът на София всъщност се превръща в заложник на тази продажба и ако тя не бъде реализирана, има голяма възможност столицата да приключи с дефицит. Това се потвърждава и от изявленията на зам.-кметът по финанси Минко Герджиков, който каза след приемането на бюджета в четвъртък, че София няма да може по никакъв начин да разчита на държава през годината.

“През 2005 година чрез периодични преводи за различни нужди правителството на Сакскобургготски ни подпомогна с 63 милиона лева. От срещите ни с това правителство обаче става ясно, че няма да има никакви пари извън преотстъпените 148 милиона лева от данъка за физическите лица”, обясни Герджиков.

За опасността столицата да се окаже на червено заради неосъществени продажби индиректно предупреди и председателят на бюджетната комисия в общината Иван Нейков.

Според него единият от двата риска пред изпълнението на финансовата рамка на града е блокиране на процеса на приватизация от СОС, а в очакваните приходи от приватизация най-голям дял има именно банката.

В най-скоро време се очаква председателят на СОС Владимир Кисьов да внесе доклад за нейната продажба.

Администрацията на Бойко Борисов се надява да напълни бюджета и от продажбата на общинските миноритарни дялове в 6  дружества.

В същото време СОС прие програмата за приватизация за 2006 година, в която фигурират 40 дружества с различно дялово участие на кметството.

Тяхната продажба в следващите месеци обаче не е задължителна. Фигурирането им в програмата се налага по закон. Ако поради една или друга причина, Столична община се принуди да продаде конкретно дружество, но то не фигурира в годишната приватизационна програма, то няма да може да бъде приватизирано.

Сред предвидени за продажба по-големи дружества в програмата са “Софийски имоти” ЕАД, “ВиК” ЕАД, “Трамкар” ЕАД, “СКГТ Трансремонтстрой” ЕАД, “Улично осветление” ЕАД, “Озеленяване” ЕАД, “Чистота-Искър” ЕАД, “Пътища и съоръжения” ЕАД и др..

Тепърва за тях трябва да бъде изготвен икономически и правен анализ, за който директно носи отговорност Столична общинска агенция по приватизация.

Споделяне

Още от Бизнес