София протестира пред Анкара заради "директна намеса" във вътрешните ни работи

МВнР предупреди турското правителство да не агитира за партията на Местан

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, сн: БГНЕС

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче е повикан на разговор във външното министерство заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ. Турският дипломат разговаря със зам.-външния министър Бойко Мирчев, съобщиха от пресцентъра на МВнР

"Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи", посочват от МВнР.

Според Външно министерство са допуснати нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

В края на миналата седмица турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за ДОСТ. Освен това турското правителство реши българските граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция и на практика са нелегални, да могат еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

Външно министерство припомня, че Турция е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция.

"България е страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция г-н Мехмет Мюеззиноглу (социалният министър – бел.ред.), направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси", добавят от Външно.

Освен това зам.-външният министър Бойко Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

"Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми", посочват от МВнР.

Съветът за електронни медии (СЕМ) съобщи от своя страна, че ще сезира Министерството на външните работи с писмо, че коалицията, доминирана от Лютви Местан ДОСТ, използва за предизборна агитация лика на Сюлейман Гьокче.

Става дума за предизборния клип на ДОСТ, в който в кадър влиза и послаланикът на Турция а решението на СЕМ е взето на заседанието им във вторник. От СЕМ обаче обясниха, че все още писмото не е изготвено, а за него е взето решение.

Участието в предизборната кампания на официални представители на други държави, дори и партньорски, не могат да бъдат оставени без последствие, смята председателят на СЕМ Мария Стоянова, цитирана от "Дневник".

"Има Виенска конвенция, която урежда статута на дипломатическите представители, а както и международно право. В този смисъл компетентността в тези две области е в правомощията на МВнР и изпълнителната власт като цяло", коментира Стоянова.

Посланик Сюлейман Гьокче редовно участва в мероприятия на ДОСТ, като темата за дейността му в България не се повдига за първи път. Преди години тогавашният външен Даниел Митов съобщи, че е оставил съм на турския си колега Мевлют Чавушоглу, "да реши дали присъствието на посланик Сюлейман Гьокче е полезно за нашите отношения". Тогава София обяви аташето по социалните въпроси към генералното консулско на Турция в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата заради "действия несъвместими със статута на дипломатически служител"

Напрежението между България и Турция се засили след конфликта в ДПС, когато Ахемд Доган демонстративно отстрани дотогавашния лидер на партията Лютви Местан с мотив, че заел протурска позиция след свалянето на руския самолет от Анкара, а Местан потърси временна закрила в турското посолство в София, след като НСО му свали охраната.

По инициатива на ДПС българският парламент формира и временна комисия, която да проучи евентуалната намеса на Турция и България във вътрешните ни работи, но след намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов тя ще бъде разпусната и няма да заработи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?