София пуска безплатни паркинги край метрото заради мръсен въздух в четвъртък и петък

София пуска безплатни паркинги край метрото заради мръсен въздух в четвъртък и петък

Столична община въвежда безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото заради очакваното високо замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици в четвъртък и петък.

На този етап общината няма как да обяви "зелен билет" от 1 лев за целодневно ползване на градския транспорт, защото по наредба той може да се обяви само след 24 часово доказано превишаване на нормите на замърсяване с фини прахови частици, а не на база прогноза.

Избухване на замърсяването с фини прахови частици - над 150 микрограма на куб. м. вместо до 50 микрограма, се очаква да отчетат две от петте работещи станции на Изпълнителната агенция по околната среда за контрол на въздуха - в "Павлово" и в "Хиподрума". Очаквано на станцията на Копитото във Витоша се очаква да няма замърсяване.

Продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти.

През утрешния ден ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел "Пътна полиция"- СДВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито, уточниха от общината.

"Призоваваме гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на Оперативен център на Столичен инспекторат 02/987-55-55", добавиха от там.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?