София разсрочи 500 000 лева дългове на НДК за данъци

София разсрочи 500 000 лева дългове на НДК за данъци

На последната си сесия за годината Столичният общински съвет одобри разсрочването на почти 500 000 лева, които Националният дворец на културата дължи за такса смет и данък сгради за 2017 г. Сумата ще се погасява от средата на 2018 г. до края на 2020 г., а НДК ще плаща по 16 165 лева на месец.

Дворецът на културата ще е сред основните сгради, в които ще се провеждат срещите от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на следващата година. В тази връзка правителството отпусна 45 млн. лева за ремонт на сградата.

ГЕРБ обаче не успя да събере достатъчно гласове за друго решение в полза на държавата - за прехвърляне на пространствата около Националния стадион "Васил Левски" на Министерството на младежта и спорта. В момента този терен се ползва като безплатен паркинг.

Идеята на общинаря от ГЕРБ Анатоли Илиев е пространството да бъде дадено на министерството, което пък ще може да го даде на дружеството си "Национална спортна база", което стопанисва стадиона. Целта била да се реши проблемът на министерството с достъпа до стадиона. Според Илиев сега паркираните коли затруднявали различни дейности - от метенето на пространството до влизане на техника за отстраняване на аварии на стадиона.

Докладът за прехвърлянето на терена на държавата беше предложен за втори път на Столичния общински съвет. При първия опит той отпадна от дневния ред. При втория се стигна до гласуване по същество, но не се събраха достатъчно гласове "за".

Основното притеснение на съветниците, гласували против или въздържали се е, че министерството ще използва терените отново като паркинг, но за своите нужди. Това било дискриминация на гражданите и в същото време щяло да създаде още по-големи проблеми с паркирането в центъра. В същото време не е одобрен устройственият план на Борисовата градина, според който на това място не трябва да има паркинг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?