София с бюджет от 1.2 млрд. лева през 2010 г.

София с бюджет от 1.2 млрд. лева през 2010 г.

Бюджетът на София през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева като в тази сума са включени 266 млн. лева, които се очаква да постъпят от оперативните програми на ЕС. Това съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. В номинално изражение прогнозният бюджет на София без европейското финансиране е по-малък с около 70 млн. лева от този за 2009 година.

В петък ще се състои последната среща на общинските съветници от ГЕРБ със Герджиков, по време на която ще бъде обсъдена следващата финансова рамка на кметството. През идната седмица се очаква проектът за бюджет да бъде внесен за разглеждане в комисиите на Столичния общински съвет.

От сега е ясно, че местните данъци и такси няма да бъдат увеличавани за 2010 година. Изключение прави само таксата за детските градини, която ще бъде вдигната с 50% от 40 до 60 лева на дете месечно. Основните приоритети на бюджет'2010 не се различават от тези за 2009 година. Големите инфраструктурни обекти в града ще се строят преди всичко с европейски средства – метрото, завода за боклук, новата канализация.

Както Mediapool вече писа, през следващата година общината няма да започне проектът по създаване на общинско предприятие, което да почиства града. София ще бъде разделена на 6 зони и ще бъдат обявени отделни обществени поръчки за отдаване на почистването на всяка една от тях. Сега градът се чисти от 9 фирми, но техните договори изтичат през юни.

Общата сума, която ще бъде платена за сметосъбиране и сметоизвозване, е 60 милиона лева. Разходът е приблизително равен на платеното за чистене през 2008 година.

Подобна процедура ще бъде заложена и за преасфалтирането на града. Столицата ще бъде разделена също на шест зони, които трябва да дублират тези на чистотата и преасфалтирането на улици ще бъде отдадено след обществена поръчка. Бюджетът отново е 60 милиона лева. В момента градът е разделен на три зони и годишният разход за преасфалтиране е около 21 милиона лева.

Основните рискове пред бюджета за следващата година са свиващите се приходи от издаването на строителни разрешителни. Очаква се финансовата криза да намали и събираемостта от местни данъци.

По информация на Mediapool от групата на ГЕРБ са поискали екипът на Минко Герджиков да направи значително по-конкретни разбивки на разходите и приходите в перата от бюджета. Мотивът е нуждата от по-голям контрол върху действията на администрацията.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?