София с двойно по-малко европари от шестте големи града

На двойно по-малко пари по инструмента на ЕС – JESSICA ще разчита София в сравнение с другите шест големи града. За София средствата са 50 млн. лв., докато за фонд “Регионален”, който обслужва шестте големи града средствата са над 100 млн. лв. Причината е в избора на фонд-мениджър, който привлича допълнителното финансиране.

 

На фонда за градско развитие на София е избран фонд “ФЛАГ”, който ще прибави 25 млн. лв. към получените 25 млн. лв. от оперативна програма “Регионално развитие”.

 

Фондът за градско развитие “Регионален” се управлява от “Сосиете Женерал Експресбанк”, която дава два пъти повече средства от отпуснатите по оперативната програма 37 млн. лв.

 

Европейската инвестиционна банка избра фонд мениджърите на двата фонда. Френската банка и държавното дружество “ФЛАГ”, чийто принципал е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, бяха единствените кандидати.

 

Изненадана съм от слабото участие на българските банки в процедурата и призовавам да бъдат по-активни, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Кристос Контроджоржус, мениджър на JESSICA за Централна и Източна Европа посочи, че това е по-труден финансов инструмент в сравнение с JEREMIE, където имаше три пъти по-голям интерес от страна на банките.

 

Двата инструмента JESSICA и JEREMIE са за финансов инженеринг, на който Брюксел залага твърде много надежди за следващия програмен период. Двата инструмента се управляват от Европейската инвестиционна банка.

 

В сряда беше подписан договорът между фонд “ФЛАГ” и ЕИБ за управление на фонда за София. “Райфайзенбанк” е избрана за банка партньор на фонд “ФЛАГ” при управлението на средствата, каза изпълнителният директор на дружеството Надя Данкинова. Тя се надява да привлекат и допълнително финансиране и сегашните 50 млн. лв. да нараснат.

 

Ако шестте големи града - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора - не успеят да усвоят ресурса, той може да се пренасочи към София, каза министър Павлова.

Реконструкция на Женския пазар, изграждане на подземни паркинги при пазара и на пл.”Македония" чрез публично-частно партньорство и спортна зала за ледени кънки в кв.”Младост” са проектите, с които София ще кандидатства, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Срокът за кандидатстване с проекти на общините е до 30 юни 2015 г.

 

При одобряването на проектите конкуренция на бизнес ниво няма да има. Няма и резервирани обеми за различните градове. Единствените условия са предлаганите проекти да са в градски територии, да съответстват на общия устройствен план, да имат значим обществен ефект и способност да генерират приходи, посочи министър Павлова.

 

Критерии при одобрението на проекта ще бъдат и начините на менаджиране и възможностите за бързо връщане на инвестицията. С подкрепата на общината бизнес идеите могат да бъдат реализирани върху общински, държавни или частни терени.

 

Във фонд “Регионален” вече са разгледани около 50 идейни проекта, каза Мартин Заимов, председател на Надзорния съвет на “Сосиете Женерал Експресбанк” за Mediapool. По думите му всеки един от шестте големи града е представил по 7–8 проекта, като най-активен е Бургас. До два месеца се очаква да бъдат сключени и първите договори с конкретни общини, посочи Заимов.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?