София с най-голямо поскъпване на ток и парно от юли – 4 и 14%

Ръстът на цените на газа ще ги повишат допълнително, сочат разчетите на енергийния регулатор

София с най-голямо поскъпване на ток и парно от юли – 4 и 14%

Жителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от предстоящото поскъпване на електроенергията и топлоенергията от 1 юли 2021 г., сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), публикувани в петък и подлежащи на обществено обсъждане на 2 юни.

При средно увеличение на цената на тока за бита за страната от 3.02 на сто, столичани и останалите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще получат с 4.17 процента по-високи тарифи. При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният ръст е 2.38%, а за "Енерго-Про" в Североизточна България – 2.13%. Захранваните от ЕРП "Златни пясъци" ще плащат с 1.58% по-ниски сметки.

Парното в София ще поскъпне с 14.25%, следващите с най-голям ръст са жителите на Велико Търново – 13.27%, във Варна повишението ще е 11.01%, в Бургас – 10.75%, във Враца – с 9.51%, в Пловдив – 8.9%, а в Плевен – с 8.12 на сто. Произвежданият от топлофикациите ток обаче ще поскъпне сериозно средно с около 30 на сто, което съответно се отразява върху цената на тока за бита. В допълнение ефект за повишаването имат поскъпналите драстично парникови квоти, купувани от тези дружества. Въглищните електроцентрали – с изключение на двете т. нар. американски – "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", чиято енергия задължително се купува от НЕК, са отрязани от достъп до регулирания пазар. Те ще трябва да работят само на свободния, където обаче цените са доста под формираните от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и свързваните с Ковачки "Бобов дол" и "Марица 3", както и ТЕЦ-Русе.

Всички тези разчети на КЕВР обаче ще претърпят промяна, тъй цената на природния газ расте на световните пазари и се очаква суровината, която е основна за работата на топлофикациите, да продължава да поскъпва. За юни първоначалната прогноза бе за ръст от 13 на сто, но ще е по-голяма, както и за юли, когато се очакваше повишение от още 5 процента, но и за този месец ще има допълнително поскъпване. Това ще се отрази още нагоре в цените, които ще действат от 1 юли 2021 г., но какви ще са те ще стане ясно в същия ден, тъй като се вземат всички пазарни данни до 30 юни.

От доклада на КЕВР става ясно, че въглищните "Марица Изток 2", "Бобов дол", "Марица 3" и мощността в Русе са искали да продават ток на сигурния регулиран пазар, но са отразяни от регулатора, тъй като цените им са доста над определената прогнозна за следващата година. Причината за това са скъпите парникови емисии, които ще се повишават още до 60-61 евро за мегаватчас и ще натоварят крайната им цена със 119 лв./МВтч. Американските централи обаче се вместват в цени от 126.62 лв. без ДДС заради компенсаторните механизми от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Токът от АЕЦ "Козлодуй", който заедно с ВЕЦ-овете на НЕК ще осигурява необходимите за бита количества електроенергия, също ще поскъпне, но минимално – от сегашните 54.77 лв. на 55.01 лв. Тарифите на хидроцентралите на електрическата компания пък леко падат – от 85 на 84 лв./МВтч без ДДС. Лек ръст има при таксите за достъп и пренос на електроенергията по мрежата на "Електроенергийния системен оператор" и всичко това се отразява като общото към момента увеличение на цената на тока за домакинствата от 3 на сто.

Докладът на регулатора още веднъж потвърждава нежизнеспособността на обременените от въглеродните емисии въглищни централи. Той изчислява, че цената на тока на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да е над 210 лв./МВтч, на "Бобов дол" – 181.70 лв., на "Марица 3" – 226.21 лв., а на ТЕЦ-Русе – малко над 206 лв./МВтч.

Споделяне

Още от Бизнес