София с най-малко европари на човек през следващия програмен период

За близо 2 млн. българи се отпускат едва 120 млн. евро за 7 години по "Региони в растеж

София ще получи най-малко евросредства на човек през следващия програмен период по програмата "Региони в растеж" спрямо останалите градове в страната. За близо 2 млн. души, заедно със селата около столицата, са предвидени едва 120 млн. евро до 2020 г. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, като уточни, че това я притеснява.

В същото време тя благодари на правителството и отделните министерства за подкрепата, която получава за финансирането на големите проекти – метрото и "Топлофикация София".

До момента новото ръководство на Министерството на регионалното развитие мълчи как се разпределят средствата от 1.1 млрд. евро по програма "Региони в растеж" между 67-те града. По времето на служебния кабинет през април беше публикуван вариант, според който за София бяха предвидени около 300 млн. евро.

Това означава, че парите за столицата са над два пъти орязани спрямо първоначалния вариант. В същото време от Столична община обявиха, че имат подготвени проекти за повече от 2 млрд. евро.

"Притеснява ме това, което виждам по програмата "Региони в растеж". Оказва се, че на човек за целия програмен период за София са заложени най-малко средства. В абсолютна стойност те звучат сериозно – около 120 милиона евро, но за нуждите на София и за хората, които живеят тук, това е крайно недостатъчно”, каза Фандъкова.

Столичният кмет е притеснена и от факта, че за периферията на София не са предвидени отделни средства и те също са включени в бюджета от 120 млн. евро. От него ще се финансира и санирането на панелките. "Това означава, че този бюджет няма да стигне за нищо", каза Фандъкова.

"Аз не мога да се съглася, че европейските средства трябва да се разпределят по друг начин, освен там, където са хората. Тези средства са за хората", заяви столичният кмет.

Тя е поставила този проблем пред представителя на Европейската комисия Реналдо Мандментс по време на срещата им в София в сряда. Той е ръководител на отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" и е в нашата страна във връзка с Комитите за наблюдение, които се провеждат в момента по оперативните програми.

Той посочи, че по принцип всички столици в Европейския съюз смятат, че средствата са им малко и искат повече, но ресурсът е ограничен. Мандментс отбеляза обаче, че не може да се подценяват инвестициите в София, където живее значителна част от населението. Неслучайно Европейската комисия подкрепи увеличаването на средствата за градския транспорт за София, посочи Мандментс.

Споделяне

Още от Бизнес