София с паметник и на американските летци, загинали през войната в България

Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит в понеделник пред посолството на САЩ в София, предаде БТА.

Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота.

В края на 1943 и началото на 1944 г. София е бомбардирана многократно от въздушни формации на Великобритания и САЩ като столица на държава, съюзник на Германия във войната.

По официални данни при бомбардировките загиват 1243-ма жители на столицата, 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града. По същото време са бомбардирани и други селища на страната - Драгоман, Враца, Карлово и военното летище там.

Българската противовъздушна отбрана сваля над 100 американски и британски самолета, загиват 159 офицери и сержанти, в плен попадат 329 летци и бордови стрелци, сочат данните, изтъквани от някои историци.

"Да помнят, е това, което живите дължат на мъртвите", заяви още посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в речта си пред гостите на церемонията. Той отбеляза, че с откриването на паметника се изпълнява дълг.

"Какво по-подобаващо признание за тези мъже от това, че сега, на тази церемония, ние стоим рамо до рамо като съюзници", посочи посланик Уорлик. "Ако сме стигнали толкова далеч, колко ли още можем да постигнем заедно", добави той.

"Нека укрепим нашите връзки и се опитаме да изграждаме заедно свят, достоен за високата цена, която те платиха", призова посланикът. "Младите мъже, които почитаме днес, сигурно биха казали, че тъкмо това е нашият дълг", допълни той и цитира думи на ген. Робърт Лий, че "никога не можем да направим повече от дълга си, но и никога не бива да се задоволяваме с по-малко".

В церемонията участваха Националната гвардейска част на България, Гвардейският духов оркестър на българската армия и Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа. Сред гостите бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, заместник-кметът на София Минчо Герджиков, бившият еврокомисар Меглена Кунева, депутати.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?