София със 100 км велоалеи до три години

София със 100 км велоалеи до три години

София ще има 100 км велоалеи до три години. Това обеща зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Към момента са изградени около 35 км.

Преди около месец Столичният общински съвет прие цялостна програма за вело мрежата в София, която е на идейна фаза. В момента има възложени работни проектирания за изграждане или рамкиране в зависимост от различната ситуация трасета, обясни Христов.


Преди десетина дни е започнало строителството на поредното велотрасе между бул. “Гоце Делчев” и Южния парк по протежението на бул. “България” в зоните за пешеходно движение. Проектът предвижда цялостна реконструкция на инженерните мрежи под тротоара, основен ремонт на настилката и трасето за велосипедистите. По този начин ще се осигури свързаност между велоалеята на бул. “Гоце Делчев”, тази на бул. “Цар Борис III” със съществуващата на бул. “Евлоги Георгиев” и Южния парк, посочи Любомир Христов.

По думите му, последните няколко години са иновативни за София в сферата на строителството и специално изграждане на велотрасета. Има констатирани някои не особено качествени изпълнения по отношение на използване на различни видове експериментални настилки, които са се оказали неудачни за високите температурни амплитуди и степента на влажност в София, каза зам.-кметът по транспорта.


“Приемаме това като опит за всички нас какви материали и какви технологии да бъдат използвани. Имахме малко проблеми при велоалеята по бул. “Бъкстон”. Има някои проблеми при износващия пласт, който е положен на велоалеята между надлез “Надежда” и бул. “Мария Луиза”. Това са двете места, при които са констатирани проблеми”, каза Любимир Христов. Той допълни, че при подходящо време фирмите-изпълнители за своя сметка ще поправят участъците.

Споделяне

Още от Бизнес