София създаде фонд за иновации в културата

Столичната община създава специален фонд за иновации в културата, който ще финансира съвременното творчество и по-специално тематични проекти за кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. Той ще стартира с 400 хил. лв. и в него може да даряват различни компании.

Компании и граждани вече са дарили 36 хил. лв. за такива проекти, като стремежът е до края на годината да бъдат събрани 200 хил. лева. Събраните средства от дарителите се удвояват от бюджета на Столичната община. От Мтел обявиха, че покрепят фонда и заявиха амбиция да участват и в управлението му. В момента той  се администрира от Асоциация за развитие на София.

"Фондът е насочен към съвременно, иновативно творчество. Това са малки проекти, които ще бъдат финансирани, могат да кандидатстват и физически лица, и юридически”, поясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Процедурата по кандидатстване е максимално улеснена като авторите на идеи ще могат да ги изпращат на електронна поща. Ако един проект бъде одобрен, той ще може да бъде финансиран с до 2 хил. лв. за физическо лице и с до 8 хил. лв. за организации с нестопанска цел.

Фейността на фонда няма да дублира области, които се покриват от столичната програма "Култура", Културния календар и програмата "Европа", а ще допринесе за разширяване на възможностите за подкрепа на граждански инициативи, иновации, експерименти от страна на Столичната община, обясни Светлана Ломева, директор на Асоциацията за развитие на София.

Крайният срок за електронно подаване на проектите е 23 септември, а до 24 септември могат да бъдат предоставени на хартиен носител в офисите на Асоциацията за развитие на София.
Членовете на Управителния съвет на организацията ще изберат печелившите проекти, а през следващата година се планира конкурс за оценители.

Споделяне

Още от Общество