Иди ми, дойди ми

София се отказа от плувния комплекс "Спартак" и го връща на държавата

София се отказа от плувния комплекс "Спартак" и го връща на държавата

След като три години не успя да отдаде под наем басейна "Спартак" и той да бъде ремонтиран, сега Столична община го връща обратно на държавата, макар да не е ясно дали тя ще иска да си го вземе. Решението на Столичния общински съвет бе взето в четвъртък с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и БСП.

"Спортният комплекс "Спартак" се превръща във втора "Топлофикация -София" и е пример за общата политическа безпомощност да направим нещо за децата", обясни отрицателния си вот общинският съветник Прошко Прошков от партия "Движение България на гражданите".

"Топлофикация" също е на път отново да стане изцяло държавна, защото това е единственият възможен вариант за уреждане на дълговете на общинския монополист към държавната фирма "Булгаргаз", според експерти от икономическото министерство. Дружеството бе одържавено по времето на тройната коалиция, но след като Бойко Борисов стана кмет го върна на общината в края на 2010 г. заедно с дълговете.

Вече като министър-председател Борисов даде на общината да управлява и Борисовата градина, която засега е единственият актив, който местната власт не възнамерява да връща на централната.

"Дарителската" акция на правителството на ГЕРБ към Столична община започна през лятото на 2010 г. с басейна "Спартак", който по това време се стопанисваше от Алексей Петров, впоследствие арестуван и обвинен за "главата на октопода". Първоначалната идея беше с помощта на европейските фондове да се осигури захранване и отопление на съоражението с минерална вода от сондата в кв. "Лозенец", а до басейна да се построи аквапарк.

Това обаче не се реализира заради съдебни спорове с Алексей Петров и проблеми със създаденото по времето на бившия шеф на СОС Антоан Николов скандално дружество "София сити къмпани", зад което стои групировката СИК.

Така се пристъпи към варианта отдаване под наем чрез търг срещу 42 142 лв. месечно. На конкурса се явиха четирима кандидати. След близо година мотаене от страна на комисията, през което време се разгоряха взаимни обвинения между шефката на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева и служебния министър на спорта Петър Стойчев, се взе решение за прекратяването на търга.

"Основната трудност при управлението на плувния комплекс "Спартпак", който е със статут на публична държавна собственост, идва от Закона за държавната собственост, който поставя редица ограничения. Такъв имот не може да се ползва извън предназначението му, да се преотдава и да се ползва съвместно по договор с трети лица", аргументира се Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и вносител на предложението за връщането на басейна на държавата. На въпрос Столична община не е ли знаела това преди повече от три години, Стойнев отговори, че това е било установено в хода на направената проверка след като комплексът е даден за управление на общината.

Очевидно "Спартак" е тежал много на бюджета на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и той е решил да се освободи от него, прехвърляйки го на общината, каза Гергана Алексова, общински съветник от БСП. Тя допълни, че след като общината се затруднява да управлява съоръжението, БСП сега ще гласува "за", за да покаже, че държавата, в момента управлявана от нейната партия и ДПС, може да се грижи по-добре за него.

Така Столичният общински съвет гласува да се прекрати управлението на комплекса "Спартак". Съветниците възложиха на кмета Йорданка Фандъкова да предприеме действия чрез министъра на регионалното развитие до Министерския съвет за взимане на съответното решение.

От думите на Стойнев стана ясно, че не са водени предварително разговори с правителството дали ще си прибере имота обратно.

Видно е обаче, че за три години плувният комплекс продължава да потъва и се нуждае от неотложен ремонт. Лятната съблекалня е в окаяно състояние, покривът тече, а хотелската му част има опасност да се срути, според представеното становище към доклада.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?