Специален представител на руския президент:

София се озърта към ЕС, това не спомага за по-тесни връзки между България и Русия

Пречел и излишният прагматизъм

Михаил Швидкой и българският министър на културата Вежди Рашидов

Излишният прагматизъм на София и фактът, че се озърта към ЕС, не спомагат за установяване на по-тесни връзки между народите на България и на Русия. Това заяви пред ИТАР-ТАСС Михаил Швидкой, специален представител на руския президент по международното културно сътрудничество. Демите му цитира в неделя БТА.

Повод за изказването е участието на Швидкой в кръгла маса на тема "Русия и България в съвременна Европа". Общественици от двете държави обсъдиха на 1 юни в София актуални въпроси на двустранните културни връзки, напомня ИТАР-ТАСС.

"Обществото в Русия и в България има нужда да намери формат за общуване, който би осигурил на неправителствените организации възможност да обсъждат най-насъщните проблеми между страните ни днес", заявява руският пратеник.

По неговите думи в момента има един съществен проблем между България и Русия, отбелязва агенцията.

"В отношенията между нас винаги е имало много романтизъм, поизместен впоследствие от прагматизъм. Прагматизмът в отношенията между нашите държави невинаги дава очакваните резултати. Има проблеми в икономическите връзки, в политическите и доколкото българите са в ЕС, те водят определена политика, озъртайки се към Брюксел. И тази политическа и икономическа прагматика доста поизмести през последните години потребността на обществото от установяване на тесни връзки между нашите народи", обяснява специалният представител на руския президент.

Той смята, че интересът към Русия в България нараства, смята Михаил Швидкой и сочи за пример статистически данни, според които расте броят на българите, учещи руски език. Руският е втори по популярност чужд език в страната след английския и изпреварва с голяма преднина немския и френския, изтъква агенцията.

Михаил Швидкой смята за твърде важно в контактите между двата народа да бъде включена на първо място младежта. Точно затова сред участниците в кръглата маса имаше мнозина млади представители на различни организации. Дискусиите на срещата станаха "първа стъпка към подготовката за създаване на Руско-български граждански форум", допълва кореспондентът на ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от България