София се похвали с по-чист въздух

София се похвали с по-чист въздух

Въздухът в София е бил по-чист през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г. С това постижение се похвали Столичната община в четвъртък. Освен, че превишенията на допустимата концентрация на фини прахови частици бил по-малко, самите концентрации също били по-ниски в сравнение с преди година.

Данните, цитирани от общината, са от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Според тях превишенията през първите три месеца на 2018 г. били със 100 по-малко в сравнение с 2017 г. Абсолютният им брой не се съобщава.

Проверка на Mediapool в данните на агенцията по околна среда показа, че и през ноември и декември 2017 г. дните с регистрирано наднормено запрашаване са били по-малко в сравнение с година по-рано.

По данни на платформата Airsofia.info в София е имало 70 дни с превишения на праховите частици през изминалия отоплителен сезон. С около 15 повече са били те в Пловдив.

"Освен количествено, намалението (в София - б.а.) е и качествено, като отчетените средни концентрации за тримесечието варират в диапазона между 30 и 53 микрограма на куб. метър, докато година по-рано са в диапазона 52-77 микрограма на куб. метър", пише в съобщението на общината. Максималната допустима концентрация за денонощие е 50 микрограма на куб. метър.

Според местната власт подобрението в състоянието на въздуха се дължи на усилията на общината и гражданите. "Тенденцията за намаляване е трайна и очакванията ни са тя да се запази. Вярвам, че все по-ясно се осъзнава, че всички участваме във формирането на качеството на въздуха и че от всички нас зависи какъв точно въздух ще дишаме. Дали ще слезем от автомобила си и ще се качим в градския транспорт, дали ще оставим колата си да пуши или ще я приведем в изправност, дали ще изхвърляме по график едрогабаритните отпадъци или не, дали ще паркираме в зелените площи или не, дали ще изберем екологично отопление или не - това са ежедневни малки избори, които всеки от нас прави според възможностите си", заяви зам.-кметът по околна среда Йоана Христова, цитирана от пресцентъра на общината.

Въпреки отчетеното по-малко замърсяване, през миналата зима граждани неколкократно протестираха срещу мръсния въздух в София. Общината пък прие план за действие при сериозни замърсявания на въздуха, който включва и пускането на евтин градски транспорт в дните с много голямо запрашаване. Марката, известна като "зелен билет", с който за 1 лев се пътува в цялата градска мрежа за ден, беше задействана само веднъж през миналата зима.

От общината съобщиха още, че през първите три месеца на тази година е възложено измиване на улици и булеварди 33 пъти, а общата площ на измитите пътни платна е 3177 дка.

Междувременно Столична община стартира кампания за насърчаване на алтернативното на личните автомобили придвижване в градска среда – включително с градски транспорт, колело или пеша. Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт, докато София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек.

Споделяне

Още по темата

Още от България