София се препълни със стратегии за борба с натоварения трафик

София се препълни със стратегии за борба с натоварения трафик

Жителите на София могат да са напълно спокойни, защото Столична община получи в рамките на половин година втора експертна стратегия за разтоварване на движението в централните части на града. В края на ноември неправителствената организация Център за икономическо развитие връчи на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов стратегия за подобряване на обществения трафик.

Тя препоръчваше на хората да използват повече автобуси, тролеи и трамваи, вместо личните си автомобили. В петък експертите от италианската област Лигурия дадоха на кмета Бойко Борисов “Бяла книга” за повишаване на мобилността в рамките на града.

Кметът обясни експертния доклад като “предпроектното проучване” за облекчаване на трафика. Борисов добави, че “Бялата книга” ще даде възможност на София да усвои средства от структурните фондове на ЕС, за да реши проблема със задръстванията.

Извън тези стратегии, от администрацията на кмета идваха различни идеи като винетки за влизане в София, затваряне на целия център и дори ограничаване на инвестиционния поток към града.

В основни линии, италианските експерти също предлагат създаване на схема, която да дава предимство на движението на масовия транспорт в центъра на града. Препоръчва се още създаване на Агенция по трафика, което вероятно е идея на експертите от общината, участвали в проекта за “Бялата книга”.

До три години би трябвало да се монтират сензори на ключовите кръстовища. Те ще дадат възможност за по-добър контрол на светофарите, за да се облекчава движението. Дават се идеи за разполагане на информационни табели, които да указват на шофьорите най-добрия възможен маршрут при задръствания или инциденти в някоя от частите на града. Данните трябва да бъдат анализирани от диспечерски пункт към евентуално вече създадената агенция.

Тъй като, според оценките на експертите, създаването на цялостната система за контрол на движението, ще струва около 60 милиона евро, тя надали ще бъде вградена до 3 години.

Италианците препоръчват още построяването на 4 транспортни пръстена, които да създадат възможност на шофьорите да пропускат движението в централната част на града.

Според столичния кмет Бойко Борисов, от фондовете могат да бъдат получени около 100-150 милиона евро, за да се реши проблемът със задръстванията и транспорта в София. Той оцени тази сума като “крайно недостатъчнa”. Още с идването си в кметството Борисов заяви, че само за София за необходими по 2 милиарда лева годишно, за да си решава проблемите. Сега бюджетът е около 650 милиона лева.

Кметът обясни, че още след първата си година работа в администрацията е разбрал, че София не си е решила проблемите, защото е работено на парче.

Споделяне

Още от България