София се примоли на Брюксел за още пари за охрана срещу бежанците

Президентът също помогнал с писмо до ЕК

София се примоли на Брюксел за още пари за охрана срещу бежанците

България очаква от Европейския съюз (ЕС) още 400 млн. евро помощ за справяне с миграционния натиск и охрана на външната граница на общността.

Това обяви вътрешният министър Валентин Радев по време на посещението си в Брюксел в четвъртък за заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Само преди няколко дни той призна, че досега страната ни е усвоила едва 1.5% от вече отпуснатите 160 млн. евро от европомощта. Освен за още пари, той се е примолил на партньорите ни и за удължаване на срока за усвояване на първата сума, стана ясно от думите му пред българските журналисти в Брюксел.

"Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч – зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава?.. За нас е много опасно – в Гърция има 50 хиляди, там някакси се справят; в Италия има още повече – над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата", коментира МВР шефът, отбелязвайки, че има опасност границата все пак да бъде "пробита от много хора".

По време на срещата си с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос той е настоял и за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Става въпрос за обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли.

"Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, поясни министърът. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем "наказвани" да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят", добави Радев.

В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявявали претенции.

"Питаме те (кандидатите – бел.ред.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция – проверяваме всеки, който може да дойде у нас", каза още вътрешният министър.

Според него България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. По думите му "голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили".

Вътрешният министър даде да се разбере, че издействането на още пари от ЕС за бежанците е съвместна кауза с президента Румен Радев, който написал писмо до ЕК за отлагане на срока за усвояване на предишните средства - до 30 септември МВР трябва да усвои 101 млн. евро, а в месеците до края на годината - останалите 59 млн. евро.


"Има писмо. Президентът лично го е пуснал. След това на Туск, доколкото знам. Направил му презентация, когато Туск беше в България (на 4 април, бел.ред. ). Ние искаме за 10-годишен период над 400 млн. евро още, но въпросът, който ми зададе тук и Аврамопулос, е: "Ама какво правите с първите 160?" Ние говорихме и за това. Даже го помолих, ако може да ни съдейства. Той обеща. Има там процедури и ако може да съдействат за удължаване на срока за застрояването. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране", заяви вътрешният министър, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?