София се въздържа за пускането на три вида хибридна царевица в ЕС

София се въздържа за пускането на три вида хибридна царевица в ЕС

България да се въздържи по исканията за пускане на три вида хибридна фуражна царевица в Европейския съюз, е решено на заседанието на Съвета по европейски въпроси в понеделник. Това съобщи заместник- министърът на земеделието Цветан Димитров.

Основните мотиви за въздържането на страната пи разглеждането на трите досиета на генно-модифицираните организми са свързани с липсата на достатъчно данни от изпитванията за стабилността, токсичността и алергенността на хибридите. Българската страна очаква от Европейския орган по безопасност на храните допълнителни изследвания и доказателства.

Това не е политика "за" или "против" ГМО, а е позиция, свързана с конкретен хибрид, коментира Димитров. Става въпрос за научна експертиза и за това дали тя ни удовлетворява или не, добави заместник-министърът.

Франция, Ирландия и България се въздържат, а още десетина държави отхвърлят исканото разрешение. Това не е само наше решение, очевидно и другите не са били задоволени от информацията, каза зам.-министърът на земеделието.

Споделяне

Още от Европа