София ще е домакин на руска международна конференция за медиите и тероризма

Официален гост ще е Красимир Каракачанов, Сотир Цацаров ще е само гост

Двама от организаторите

След посещението в България на руския генерален прокурор Юрий Чайка, в София предстои голяма международна конференция на тема "Тероризмът и електронните медии" , организирана с подкрепата на Федералната агенция по печата и масовите комуникации на Руската федерация. Тя ще се проведе от 26 до 29 септември в столичния хотел "Маринела" (бившия японски).

За основен организатор се води "Международната академия за телевизия и радио" , която се представя като международна неправителствена организация, но на практика си е чисто руска. Българският партньор на конференцията ще е Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Главен партньор на конференцията за информационна сигурност е прочутата "Лаборатория Касперски".

Неотдавна администрацията на президента Тръмп нареди на държавните ведомства в САЩ да спрат да използват и да премахнат от компютърните си системи софтуерните продукти на базираната в Москва "Лаборатория Касперски", тъй като те могат да представляват заплаха за националната сигурност на САЩ и да спомогнат за шпионаж.

"Връзките между някои служители на "Касперски" и руското разузнаване и други правителствени агенции, както и от даденото от руския закон разрешение разузнавачи да искат съдействие от "Касперски” е обезпокоително", отбеляза американското Министерство за вътрешна сигурност.

Фирмата "Касперски" многократно е отричала да има връзки с руското правителство и обвиненията в кибершпионаж. Антивирусният софтуер на фирмата е популярен в САЩ и по целия свят, тъй като "Касперски" десетилетия наред бе водещ играч на пазара за киберсигерност.

Партньорството на "Касперски" в руския форум, чийто домакин ще е София, обаче далеч не е сериозният проблем около мероприятието. Проблемът е в това, че България досега не е инциирала, предложила домакинство или поне не се е чуло да се ангажирала в какъвто е форум, свързан с водената от Русия хибридната война – актуалната заплаха, призната като приоритет на НАТО. А както наскоро припомни и премиерът Борисов, България е член на НАТО, затова и Русия е посочена като заплаха за страната ни в годишния доклад за националната сигурност. По време на посещението си в София миналата седмица руският генерален прокурор е повдигнал този въпрос пред Борисов, макар да не е ясно в какво си качество е сторил това, тъй като прокуратурата не би трябвало да има политически функции.

Декларираните ангажименти на Русия в борбата с тероризма на всички фронтове, включително електронните медии, са в пълно противоречие с хибридните ѝ усилия за подкопаване на западните демокрации, с които твърди, че иска да си партнира с глобалната битка срещу терора.

Това ще е тринадесетото издание на конференцията "Тероризмът и електронните медии". Тя ще бъде открита от председателя на Управителния съвет на "международната академия" и ръководител на дирекцията за историко-публицистични програми на Обществената телевизия на Русия Леонид Млечин и от Владимир Козлов – зам.-ръководител на руската Федерална агенция по печата и масови комуникации. Работните езици на събитието са руски и английски.

От българска страна официален гост ще е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Водещата цел на конференцията е да привлече вниманието на представителите на световната медийна общност, както и на заинтересованите национални държавни и обществени организации, към проблема как да се противодейства на световния тероризъм чрез електронните медии", съобщават организаторите, цитирани от СБЖ.

И това събитие под руски патронаж няма да мине без участието на главния прокурор Сотир Цацаров, който също ще гостува на форума. Преди седмица Цацаров се обясни в "братска любов" към Русия и обиколи всички български институции заедно с Юрий Чайка и руския посланик Анатолий Макаров.

В работата на медийната конференция в София ще участват още бившият президент на Хърватия Степан Месич, бившият посланик на Израел в Русия Дорит Голендер, депутатите от БСП Елена Йончева и Тома Томов, техни колеги от парламента в Сърбия, Галина Сидорова – съучредител на Сдружението на разследващите журналисти.

"Ще има представители на медии от много страни, дипломати и от силови структури, ООН, ОССЕ, ЮНЕСКО. Броят на журналистите, съобщиха за сайта на СБЖ организаторите, надхвърля 80 души от 20 държави", пишат организаторите.

Организаторите от руска страна съобщават, че целта на конференцията е да се привлече вниманието към противодействието на тероризма на професионалната общност и заинтересованите граждани, както и на международните организации. На конференцията ще има обмен на опит между журналисти и продуценти на програми с антитерористична тематика. Една от големите цели ще да се изработят общи правила при отразяването на терористични актове от електронните медии.

През миналата година същата конференция е гостувала в Сърбия, преди това е била в Русия. През 2013 и 2014 година е гостувала в Черна гора и Австрия. Първото издание се е провело през 2005 година в Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от България