София ще е “зарината с боклук” след месец

София ще се зарине с боклуци дни преди президентските избори, защото в края на септември се изчерпва капацитетът на временните площадки за балирани отпадъци край “Дружба” и “Кремиковци”. Това съобщи във вторник за Mediapool зам.-кметът по екологията в Столична община (СО) Милор Михайлов.

Това е поредното предупреждение на общината към изпълнителната власт да заеме позиция по отношение на кризата със сметта в столицата.

“Крайно време е премиерът, президентът и министърът на екологията да излязат заедно и да заемат отговорна позиция по този въпрос. Ясно, че без тази подкрепа проблемът не може да бъде решен”, каза още Михайлов.

По думите му има само два варианта за преодоляване на кризата – повторното отваряне на сметището в Суходол и извозването на боклука до рудник “Иван Русев” край Бобов дол.

Пред Mediapool Михайлов заяви, че все още няма никаква информация от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за резултатите от изследванията на рудника, които общината чака вече месец. И този път те се очакват да излязат “до края на седмицата”.

Зам.-кметът за пореден път обяви, че от всички съществуващи варианти депото в Суходол е най-законно, защото има изваден подробен устройствен план (ПУП), който е задължителен за този вид дейност. Сега функциониращите площадки нямат нито ПУП, нито извадена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и се ползват със статута на аварийни депа.

“При нужда Суходол може да бъде отворено още утре, защото по закон при аварийна ситуация не се изисква изваждането на ОВОС”, обясни още Михайлов. Процедурата по изваждане на ОВОС трае повече от четири месеца.

Той съобщи още, че общината е изпратила ясната си позиция до МОСВ по отношение на Суходол. В нея е било заявено, че затварянето на депото в началото на октомври м.г. е било политически мотивирано. Според Михайлов недоволството в квартала сега е на същата основа, но не уточни от кои политици е подбуждано.

През юли 2005 г. жителите на Суходол блокираха пътя за сметището за повече от седмица и това принуди МВР да изпрати жандармерия и полиция, за да разчиства пътя на камионите. Сега със същото заплашват и жителите на населените места около рудник “Иван Русев”.

Многократно досега Столична община се позовава на експертни проучвания, че с необходимото надграждане в това депо може да съхранява боклука на града за около 3 години.

Въпреки, че възможността депото в Суходол да бъде използвано при аварийна ситуация бе прието от Столичния общински съвет (СОС), Михайлов заяви, че градският парламент трябва да отмени решенията си от преди година, с които депото е затворено.

РИОСВ – София критикува община за неясноти около Суходол

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София изпрати във вторник писмо до общината с препоръка за по-ясно формулиране на намеренията за използването на депото в Суходол.  

Реакцията на РИОСВ е по повод изпратено на 25 юли намерение от страната на СО за временно отваряне на 1 и 2 клетка от втори етап на сметището.

Между Плана за управление на битовите отпадъци приет от СОС и намерението за Суходол има сериозна разминавания, алармират от инспекцията. Според РИОСВ в плана за действие е предвидена процедура за замяна на част от земни маси, необходими за техническа рекултивация на депото, с друг изравнителен и запълващ материал, без да е посочен видът и произходът на материала и технологията на запълване. 

“Всичко необходимо сме им подали като информация. Те какво искат – да опиша съдържанието на всяка бала с боклук ли?”, каза пред Mediapool Михайлов.

Според РИОСВ, в случай на използване на балирани отпадъци за "изравнителен и запълващ материал", трябва да се извърши процедура по издаване на ОВОС. От общината контрираха, че след като депото ще бъде използвано аварийно такава процедура по закон не се предвижда.  

От регионалната инспекция настояват преди да започне извозването на боклука към столичния квартал, общината да “съгласува намеренията си със заинтересованата общност и да получи необходимата подкрепа”. В последният месец хората от Суходол отново започнаха да отправят заплахи за организирането на масови протести и живи вериги по пътя ако боклукът отново се отправи към старото депо на града.

Също във вторник министърът на отбраната Веселин Близнаков отхвърли възможността армията да се ангажира с предоставяне на освободен терен за сметище на софийския боклук. От миналата година предоставихме 11 дка край Требич, не можем да го правим всяка година, обясни министърът.

Споделяне

Още от България