София ще има нов приют за бездомни кучета, домашните на отчет в НСИ

София ще има нов приют за бездомни кучета, домашните на отчет в НСИ

Нов приют с капацитет за 1000 бездомни кучета ще бъде изграден през следващата година в столичния квартал "Надежда", съобщи във вторник кметът Йорданка Фандъкова по време на посещението си в кучкарника край Горни Богров. В момента градът разчита основно на този приют, в който са настанени 500 животни. Преди да бъде открит в началото на тази годинаq на разположение бе единствено сградата край Сеславци, където имаше място за до 100 кучета.

Проблемът с безстопанствените кучета се задълбочава с всяка изминала година, въпреки декларациите на служителите в "Екоравновесие" и Столичната община. Последният опит за преброяване на скитащите по улиците животни ги докара до 9000, но според различни оценки техният брой е около три пъти по-голям.

През 2010 г. присъствието на безпризорни кучета в София става все по-осезаемо. Дори от "Екоравновесие" признават, че броят им леко се е увеличил с около 500-1000 броя, защото много от тях са станали ненужни по строежите и са пуснати на свобода.

Общинското предприятие обяснява, че близо 75% от кучетата в София са кастрирани, но тази статистика разчита на твърдението, че кучетата са под 10 000. Повърхностен оглед на ситуацията по улиците обаче показва, че по-голяма част от тях не са кастрирани.

От април досега от Горни Богров са осиновени 270 кучета, като над 200 от новите им собственици са чужденци.

"Столична община инвестира в базата, плаща наема за имота и 5000 лева месечно за храна, но скъпото като грижа за животните и заплащане на персонала се поема от неправителствената организация "Помощ за животните България", разказа Фандъкова.

Голяма част от хората работят на доброволен принцип. За събота и неделя се събират около 30 човека с различни професии, които помагат в грижата за животните, заявиха от неправителствената организация.

Столична община ще търси съдействие и за приюта в Надежда.

По думите на Фандъкова за решаване на проблема с безстопанствените животни ще продължи програмата за кастрация и евтаназия на доказано опасните и агресивни кучета, ще бъдат изградени повече приюти, ще се насърчава осиновяването.

От началото на годината са заловени 3217 животни, кастрирани са малко под 2000, каза още столичният кмет.

Тя допълни, че се обсъжда с Националния статистически институт възможността в предстоящото национално преброяване да бъдат включени и домашните кучета.

Фандъкова припомни, че в столицата до момента са регистрирани около 4100 регистрирани домашни кучета, докато за цялата минала година те са били около 150-200. Таксата за регистрация е 24 лева, като от нея са са освободени кастрираните животни. Приходите от таксите отиват за инвестиции в приюти, мерки за решаване на проблемите с бездомните кучета.

Подготвя се промяна в наредбата за домашните любимци, като се повишават сериозно санкциите, каза още Фандъкова.

В момента глобата за всякакви нарушения е 20 лева. За ухапване глобата ще скочи драстично и ще стане между 1000 и 2000 лева. За останалите нарушения - като разходка без повод, ако не се събират отпадъците след кучетата и др., глобите ще варират между 200 и 400 лева.

Предвидената санкция обаче изглежда доста пресилена и несъбираема. За сравнение глобата във Виена за непочистване на изпражненията на кучетата е 36 евро.

От 13 юли се кастрират и дворните кучета. Малко под 500 дворни кучета са кастрирани в район Нови Искър, програмата продължава в Люлин, Връбница и други райони, каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?