София ще има театър в метрото

София ще има театър в метрото

Театърът влиза в столичното метро, а сцената ще бъде разположена на станция "Джеймс Баучер". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след среща с председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в понеделник.

"До края на седмицата очаквам главният архитект да внесе доклада за пространството на метростанция "Джеймс Баучер", което да се използва за театър, т.е. театър в метрото", каза Фандъкова пред журналисти.

Мястото е около 500 кв. м и ще стигне за около 200-250 души. Теренът вече е със статут на частна общинска собственост. Предстои да се обяви архитектурен конкурс. Необходимо е и решение на  Столичния общински съвет, с което да се даде право мястото да се ползва безвъзмездно от Съюза на артистите.

Идеята е общината да оборудва мястото, но без осветление и озвучение, а от Съюза на артистите да търсят начин за финансиране на останалите нужни инвестиции.

"Водим преговори с различни банки и други институции, защото може да се мисли и за публично-частно партньорство, не сме спирали да работим", каза Христо Мутафчиев пред "Сега". "Идеята ми е сутрин, например, да има куклен театър, следобед репетиция, по-късно театрална постановка, а вечерта може да има джаз концерт. Така ще има истинско театрално пространство, където зимните дни хората от "Люлин" могат да идват да се забавляват и пак да си хванат метрото и да се приберат, без да излизат навън", поясни той.

Споделяне

Още от Общество