София ще информира Брюксел за проблемите по границата със Сърбия

България ще информира европейските институции за инцидентите по българо-сръбската граница, съобщи външният министър Николай Младенов в петък.

По-рано през деня сръбските власти спряха за известно време преминаването на ГКПП "Олтоманци" в посока Босилеград и така българите, които отиваха в града за честване на годишнина от гибелта на Васил Левски, бяха забавени. От външно министерство съобщиха, че българи са преминавали и през трите пункта със Сърбия. Имало е обаче български граждани, които са били връщани за документални нередности.

Николай Младенов обясни, че външно министерство е връчило нота на сръбския посланик в България Александър Църквеняков.

Посланикът бе извикан и на среща във външно министерство, където обясни, че сръбските власти са отказали разрешение за провеждането на митинг-шествие в Босилеград, но не и на поклонението пред паметника на Левски в града. Младенов обаче обясни, че сръбските власти е трябвало да уведомят София, че са имали съмнения за провокации, които могат да доведат и до безредици и затова не са разрешили шествието.

"Тази сутрин станахме свидетели на практика, която не е характерна за страни-членки на ЕС или за такива, които искат да се присъединят към съюза", заяви Младенов.

Той добави, че след серия от срещи на граничните власти е било уточнено, че това е недопустимо и преминаването през границата със Сърбия е било възстановено.

Младенов коментира, че инцидентите по границата не се случват за пръв път и трябва да има дискусия с европейските партньори за подобен вид практики на Балканите, които "веднъж завинаги трябва да бъдат прекратени".

Информацията за забавените българи по границата със Сърбия дойде най-вече от симпатизанти на ВМРО и "Атака", които са пътували, за да участват в поклонението.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също се оплака, че е бил забавен на пункта "Олтомаци” и обясни пред Фокус, че в района се разхождали "хора с бронежилетки все едно е военно положение".

Инцидентът бе коментиран и от председателя на НС Цецка Цачева. Според нея Левски има заслуги не само за нашето национално-освободително движение, но и за историята на Сърбия и между двете държави са недопустими подобни отношения.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък изрази резерви по отношение на ратификацията на договора за присъединяване на Сърбия към ЕС и поиска българската държава да вземе отношение към поведението на Белград, още повече, че следващата седмица на посещение у нас пристига сръбският премиер Мирко Цветкович.

Споделяне

Още от България