София ще иска 4 млрд. евро от еврофонодвете за градско развитие

Фандъкова предлага столицата да има свой бюджет от програмата за саниране на панелки

Йорданка Фандъкова, сн. БГНЕС

Столичната община е подготвила проекти за над 4 млрд. лева, с които ще кандидатства за еврофинансиране в периода от 2014 до 2020 г., съобщи пред журналисти в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

За над 1.1 млрд. лева са за разработените проекти по интегрирания план за градско развитие, който включва само около половината столични райони. Приоритетен за общината остава проектът за разширяване на метрото, както и за обновяване на градския транспорт.

 

"Ще настоявам за включване на София с отделна мярка в програмата за енергийна ефективност на панелни сгради, тъй като в София имат над 200 000 панелни жилища”, каза Фандъкова. Тя допълни, че ще настоява София да получи справедливо и пропорционално спрямо броя жители място в следващия програмен период.

 

"Политиката на Европейската комисия е европейските пари да отиват при хората. Това означава, че в големите градове трябва да отиват средства, съобразно броят на жителите”, отбеляза Фандъкова и добави, че това е политика за целия следващ програмен период до 2020 година. "Без значение кой е кметът в момента, тези пари трябва да дойдат при софиянци”, допълни тя.

 

Фандъкова заяви също по време на редовната сесия на общинския съвет, че не би следвало да се правят внушения за загуба на евросредства, по повод становище на министъра на правосъдието и вицепремиер по еврофондовете Зинаида Златанова, че е възможно София да загуби предвиденото от ЕС финансиране на завода за преработка на отпадъците на София заради забавения строеж. До края на 2013 г. трябва да се подпиши договора за изграждането му, за да се усвоят отпуснатите над 190 млн. евро, но изборът на изпълнител на проекта "Актор-Хелектор" бе отменен от Комисията за защита на конкуренцията, обжалва се пред върховния съд, а фирмата сезира и Брюксел за това решение.

 

Бъдещето на завода за боклук ще бъде обсъдено по-късно през деня от Фандъкова и Златанова, но в аванс столичният кмет се възмути, че "за пореден път представители на правителството правят подобно изказване и изваждат един от многото проекти, процедурите на които се обжалват".

 

"Не искам да мисля, разбира се, че госпожа Златанова като министър на правосъдието знае предварително решението на съда, което се очаква от всички. Според мен не бива министърът, който отговаря за колкото се може повече ефективно усвоени средства, да прави внушения, че такива средства за важен проект не само за София, а и за България, ще се изпуснат", коментира Фандъкова.

 

Тя допълни, че за 12 месеца вече са построени две инсталации от първи етап от завода. "Ние сме в график и срокове. Не би следвало да се правят внушения за загуба на средства в този момент и да се изпращат такива знаци към ЕК и Брюксел", каза кметът на столицата.

Споделяне

Още от Бизнес