София ще иска испанските власти да спазват правата на задържаните моряци

Българското посолството в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти с искане да бъдат спазвани всички права на задържаните български моряци от кораба "Свети Николай", произтичащи от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Преди ден стана ясно, че масово не са обжалвали обвиненията срещу тях за контрабанда на кокаин, заради пропуснат срок. Обвинителните актове на задържаните са били написани на испански, а българите нямали преводач.

Моряците са в испански затвор от 13 август тази година, когато корабът бе заловен с три тона кокаин.

С нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния акт, както и ще повтори молбата за среща на консула с тях. Консулът на България в испанската столица посети в затвора българските моряци вече два пъти и преди един месец е отправила ново искане за посещение, за което все още не е получила разрешение. До този момент никой от задържаните не се е обръщал към посолството за помощ или превод.

От самото начало испанските власти назначиха трима служебни адвокати и преводач на задържаните. Адвокатите са решили засега да не внасят възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание е било преведено устно на задържаните.

Споделяне

Още от България