София ще облекчи наема на търговците в затворените общински пазари

Общината ще икономисва пари от цветни фигури в парковете

Изглед от затворения Женски пазар. Сн. БГНЕС

За времето, в което не работят, търговците на общинските пазари няма да плащат наем, а три месеца след като се възстанови дейността им, ще плащат половината от наема. Такова предложение ще внесе кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет на 16 април, съобщават от Столичната община в неделя.

Съгласно заповед на здравния министър, от 12 април кооперативните и цветни пазари в София няма да работя, за да се избегне струпването на хора и заразата от коронавирус. От понеделник до сряда (13-15 април) търговците ще могат да отворят и да продадат продукцията, с която разполагат. От 16 април пазарите се затварят.

Броят на посетителите в последните дни е нараснал в пъти и осигуряването на нужното разстояния и ред не могат да се гарантират, дори и със създадените пропускателни пунктове и еднопосочност на движението. Това са показали проверките, които организира общината съвместно с полицията и столичната здравна инспекция.

Цветните фигури в парковете се заменят със зеленина

Столична община възнамерява за икономиса разходи като се откаже от цветните фигури в парковете и градините на София. Те ще бъдат запазени на две места през цялата година - цветното слънце пред народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и гербът на София при алея "Яворов", съобщи Столична община.

Двете фигури ще напомнят за цветята, които догодина отново ще ни радват и за градините, в които отново ще можем да се разхождаме. Останалите места ще оставим зелени през лятото и есента, казва кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

В момента в парковете и градините на София цъфтят пролетните цветя лалета, теменужки, които бяха засадени миналата есен.

От общината са решили да се откажат от някои допълнителни разходи, за да се спестят средства във връзка с новата новата ситуация. В съобщението не се уточнява каква сума ще се икономиса.

Продължава засаждането на нови дървета покрай улиците и булевардите, като част от мерките за по-чист въздух. Започна засаждането на 1100 дървета през тази пролет, както и засаждането на 800 млади фиданки в Борисовата градина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?