София ще пита гражданите колко да струва билетът за градския транспорт

София ще пита гражданите колко да струва билетът за градския транспорт

Столичното общинско дружество "Център за градска мобилност" е поръчало проучване на нагласите сред гражданите на София колко биха платили за билет за градския транспорт. В момента цената е 1 лев и не е променяна от пет години. От няколко месеца дружеството изготвя нова тарифна политика, която се очакваше да бъде готова през март, но общинарите връщат документа за допълнително доработване.

Така "Център за градска мобилност" е решило да възложи проучване. То се извършва от социологическата агенция "Екзакта", спечелила възлагането чрез публична покана, което означава, че поръчката е под 10 хил. лева, пише сайтът "Дневник". До 1000 активни пътници в градския транспорт ще участват в анкетата, уточниха от общинското дружество. Възрастовата група е от 18 до 60 г., методът е интервю по домовете и срокът е до края на април.

Въпросът за цената на билетчето, което от известно време вече се нарича карта за еднократно пътуване, е открит и всеки анкетиран може да посочи своя цена, като в питането е уточнена сегашната стойност. Пред журналисти в четвъртък зам.-кметът по транспорта Любомир Христов отказа да даде повече информация за проучването.

В края на миналата година се разбра, че е възможно поскъпване на цената на билета като един от вариантите за нова тарифна политика на градския транспорт. Обещанието беше, че до такова решение ще се стигне само след обстойни разчети.

В същото време от години остава висящ въпросът с въвеждането на различни зони за пътуване с различни цени на билета в тях според разстоянието, което е по-справедливият за пътниците начин да плащат транспортната услуга.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?