София ще плаща 19 години заем от 67 млн. евро за "Топлофикация"

С над 157 млн. евро ще се прави инсталация за парно с гориво от боклук

Сн. БГНЕС

Столичната община задейства процедурата за получаването на 67 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за проект на "Топлофикация - София". Става въпрос за изграждането на мощност, в която да се изгаря горивото, получавано от отпадъците на столицата. Тя трябва да е алтернатива на производството на пара и топла вода с газ, а в сряда беше общественото обсъждане за отпускането на кредита.

Според общината инсталацията ще доведе до намаляване на разходите на столичното парно, включително за газ, ще намали вредните емисии и фините прахови частици, изхвърляни от една от топлоцентралите на дружеството, и ще даде възможност цените на парното и топлата вода поне да не се увеличават през 19-те години, в които заемът ще се изплаща.

Общественото обсъждане, което е задължителна стъпка преди общинският съвет да гласува поемането на дълга, събра доста граждани. Повечето от тях бяха недоволни от липсата на предварителна информация за кредита. Голяма част от хората обаче оспориха и нуждата от подобна инсталация, както и обявените от общината екологични ползи от нея. Преобладаваха мненията, че изгарянето на горивото от боклук ще доведе до замърсяване на въздуха, включително с канцерогенни и мутагенни вещества.

Често въпросите ескалираха във всеобщ хор от изказвания на висок глас, а отговорите на представителите на общината и на "Топлофикация" бяха прекъсвани с викове на недоволство и обвинения в лъжи.

Параметрите

Целият проект на "Топлофикация" е за 157.54 млн. евро. По-голямата част от тях - 91.8 млн. евро, ще са от европрограмата за околна среда. Около 65.7 млн. евро трябва да дойдат от общината. За осигуряването им ще се тегли кредит до 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

Срокът на заема е 19 години, като през първите 4 ще се погасяват само лихвите, а от петата година и главницата. Разходът след гратисния период ще е по около 5 млн. евро годишно. Лихвеният процент - 1.5 на сто. Предвижда се общината да подпише споразумение с "Топлофикация", която по неясно какъв механизъм да превежда в общинския бюджет средствата за изплащане на кредита. Ако дружеството не успее да ги осигури, не е изключено те да се плащат от парите на всички данъкоплатци в София.

Когенерацията ще бъде направена в ТЕЦ "София", зад Централна гара. Изграждането ще отнеме 3 години от подписването на договора с изпълнител, за който все още дори не е обявена обществена поръчка. Произведената топлоенергия трябва да стига за 40 000 домакинства, а електроенергията - за 30 000 домакинства. Токът ще се продава по преференциални цени и така да се увеличат приходите за дружеството.

Експлоатационният живот на инсталацията е 26 години - само 7 години след изплащането на заема.

Когенерацията е трета фаза на големия проект за отпадъците на София. До момента с европари бяха изградени инсталация за компостиране на хранителни и зелени отпадъци и завод за третиране на битовите боклуци, при което като краен продукт се получава гориво.

Европейската комисия постави условие да се направи и инсталация в "Топлофикация" за използването на горивото, произвеждано в завода за боклука. В момента брикетите се горят в циментовите заводи в страната, за което общината плаща по 5 млн. лева на година.

Недоволство

Общественото обсъждане за заема предизвика недоволство още преди да е започнало. Граждани, политически партии, сред които "Да, България" и БСП, обвиниха общината, че не е предоставила достатъчно информация за кредита преди дискусията. От левицата обаче обявиха, че подкрепят изграждането на инсталацията, тъй като в противен случай София трябва да връща парите за завода за боклука и да продължи да плаща за оползотворяването на горивото от отпадъци в циментовите заводи. Според тях обаче тя трябва да се направи до завода за боклука край село Яна. От общината казват, че този вариант не е добър, тъй като трябва да се прави топлопровод от мястото до мрежата в града.

От "Да, България", ДСБ, "Деос", БЗНС и "Зелените" смятат, че проектът е икономически и екологично несъстоятелен, а в София има много по-спешни екологични и инфраструктурни проекти, в които да се инвестира.

На сайта на местната власт беше качено пестеливо обяснение за размера и целта на кредита, както и линкове към решенията на общинския съвет по проекта и към документите по оценката за въздействие върху околната среда. Липсва цялостната финансова рамка, както и параметрите на заема.

Опасения за цената

Едно от основните опасения на хората беше, че заемът ще натовари бюджета на София, а изграждането на когенерацията може да повиши цената на парното и топлата вода. Зам.-кметът по околната среда Йоана Христова обясни, че целта е за времето на изплащане на заема цените за клиентите на "Топлофикация" да не се увеличават. Ако съоръжението работело днес, то услугите на парното щели да са с 6% по-ниски.

Според разчетите на общината производството на парно и ток от отпадъци ще доведе до икономия от 15 - 18 млн. евро на година от разходите на "Топлофикация" за газ, тъй като горивото от боклук ще е без пари. Около 2.3 млн. евро ще бъдат спестени от това, че дружеството ще купува по-малко въглеродни емисии. Разходите за експлоатация на съоръжението щели да са по 6.9 млн. евро на година.

Въздухът

Голяма част от общественото обсъждане беше посветена на това дали бъдещата инсталация е опасна за околната среда и здравето на хората - въпрос, който се обсъжда от години. Основните опасения са, че изгарянето на горивото от боклук ще увеличи праховите емисии, а във въздуха ще се изхвърлят и канцерогенни и мутагенни вещества като диоксини и фурани.

Недоволните от технологията изтъкват, че е масова практика в кофите с битови отпадъци да се хвърлят и опасни боклуци като луминесцентни лампи, почистващи препарати, батерии. Не е сигурно, че те се отделят от общия боклук преди той да бъде обработен в завода за отпадъци и превърнат в гориво. Така остава съмнението, че в брикетите от смет попадат и вредни вещества, които през инсталацията на "Топлофикация" ще отидат във въздуха.

От общината обясниха, че инсталацията ще има 4-степенна пречистваща система, каквато към момента не съществувала в България. Вредните емисии щели да са минимални, а след заместването на част от мощностите в ТЕЦ "София" с новата инсталация, общите емисии от него щели да намалеят с 9.6 % или 6.2 тона на година.

Зам.-кметът по екологията Йоана Христова обясни, че проучванията показват, че от инсталацията ще се изпускат диоксини и фурани. Годишното им количество обаче щяло да е между 3 и 6 пъти по-малко от това, което излъчва само за 24 часа една скара за месо в ресторант.

Споделяне

Още по темата

Още от България