София ще подложи на обсъждане частен проект за къпалнята "Мария Луиза"

Не е ясно какво предвижда той, целта е ремонт и отваряне на комплекса

София ще подложи на обсъждане частен проект за къпалнята "Мария Луиза"

Собствениците на къпалнята "Мария Луиза" в столичната Борисова градина са внесли проект за нейното възстановяване. Басейнът, който в момента се управлява от частно дружество, не работи от години. Проектът за възстановяването му е при главния архитект Здравко Здравков, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това станало, след като общината дала ясен знак, че на това място не може да бъде направено друго освен да се възстанови къпалнята, обясни тя.

Фандъкова добави, че преди да се даде одобрение за частния проект, той ще бъде подложен на обществено обсъждане. Инвестицията във възстановяването на басейна трябва да дойде от частния собственик - дружеството "Парк Мария Луиза", което се контролира от компании, свързвани с Румен Гайтански - Вълка.

Кметът не уточни какво предвижда проектът на "Парк Мария Луиза". Дружеството има планове за възстановяване на къпалнята още от 2016 г. и искаше да ги осъществи по съкратена процедура - без да се издава виза за проектиране и разрешение за строеж, тъй като според фирмата става въпрос за текущ ремонт. Компанията искаше и да урегулира имота в Борисовата градина. Документите за това бяха внесени в началото на тази годината. По-късно от общината уточниха, че проектът, за който говори Фандъкова, е именно инвестиционното намерение от януари. Подробен проект няма, а само намерение за реконструкция на къпалнята. Заместник-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев (ГЕРБ) коментира, че единственото, което може да се направи на мястото е да се реконструират съществуващите сгради и съоръжения, но ново строителство няма да бъде допуснато.

Преди няколко месеца от направлението "Архитектура и градоустройство" обясниха, че плановете за ремонт на къпалнята по бързата процедура няма как да бъдат осъществени. Устройствен план за имота не може да се гласува, тъй като в момента тече приемането на цялостен план на Борисовата градина, което спира изработването на частични планове.

Искането за ремонт на къпалнята без виза и строителното разрешително също нямаше как да бъде удовлетворено, тъй като внесеният тогава проект предвиждаше изграждане на нови сгради на мястото на съществуващите и събаряне на трибуните и кулата за водни скокове, което по същество не е текущ ремонт, а ново строителство. Освен това се иска и становище от Националния институт за недвижимото културно наследство, тъй като комплексът попада в защитената Борисова градина.

От думите на кмета във вторник не стана ясно дали собствениците са внесли нов проект за ремонт на "Мария Луиза", или на обществено обсъждане ще се подлага вече обявеният.

Проект за устройствен план на Борисовата градина предвижда запазване на къпалнята и възстановяването ѝ. Това обаче може да бъде направено само от собствениците
Още през 2012 г. Румен Гайтански заяви, че ще инвестира в ремонта на басейна. От последния публикуван годишен отчет на "Парк Мария Луиза" става ясно, че през 2016 г. също е подавано заявление за ремонт на къпалнята, а намеренията са били тя да бъде отворена.

Къпалнята "Мария Луиза" стои затворена от години, а различни представители на общината неведнъж са заявявали желание тя да бъде отворена и дори да стане отново изцяло общинска собственост. Басейнът на практика беше приватизиран, след като дружеството "Софийски имоти" създаде обща компания с частни фирми и апортира в нея къпалнята. В момента "Софийски имоти" няма контрол над "Парк Мария Луиза" макар да е най-големият акционер в дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България