София ще помага на собственици на ценни сгради да ги реставрират

Общината ще плаща проектите за обновяването на паметници на културата

София ще помага на собственици на ценни сгради да ги реставрират

Собствениците на паметници на културата в София ще бъдат подпомогнати от общината, ако решат да ги реставрират. Местната власт има намерение да поеме разходите за изработването на проект за обновяването на стари къщи, които са в лошо състояние. Освен това ще движи и процедурите за одобряването на проектите от Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

В резултат хората ще получават готов работен проект, сметка колко ще им струва ремонтът, както и разрешение за строеж от общината. Те ще имат три години, за да изпълнят работите, заложени в проекта за обновяване на сградата си. Ако не го направят, ще трябва да връщат парите, които общината е дала за документацията.

Финансирането ще идва по новата програма на общината "Културно наследство". Ако бъде одобрена от общинския съвет, за нея тази година ще бъдат заделени 300 000 лева, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Тя добави, че за финансиране по програмата ще могат да кандидатстват собственици на сгради от национално, местно и ансамблово значение, както и такива със статут "за сведение". Няма ограничение за вида собственост на зданията. Те може да са частни, общински, държавни, в съсобственост или в режим на етажна собственост.

"По програмата ще се предоставя проект и авторски надзор при реализирането му. Кандидатите няма да получават директно пари, а услуга", добави Фандъкова. Тя добави, че това е първата такава програма в страната.

За тази година ще бъде поставен лимит на стойността на проекта за реставрация и консервация. Той ще е 75 000 лева. Според представителите на общината в масовия случай сумата би била достатъчна за покриването на всички разходи по подготовката на обновяването на старите сгради. В същото време така ще се помогне на собственици, които искат да ремонтират къщите си, но нямат достатъчно средства да го направят.

Освен това наличието на готов проект би им помогнало при търсенето на финансиране за обновяването. От общината ще ги насочват и откъде биха могли да получат средства за обновяването. Като възможни източници Чобанов посочи програмата на социалното министерство "Красива България" или фондът за местно развитие.

"Досега тези собственици бяха налагани с тоягата. Сега търсим и моркова", коментира главният архитект Здравко Здравков.

Той добави, че проектантите ще бъдат избрани с обществена поръчка. По закон това трябва да са хора със специална квалификация, което ще гарантира и добри проекти.

Критериите за подбор на желаещите собственици ще бъдат избрани допълнително. Те ще бъдат разработени от програмния съвет на програмата, в който ще влизат и общински съветници. Те ще разработят и договорите и правилата за отпускането на помощта.

Според зам.-кмета по културата и образованието Тодор Чобанов програмата е насочена по-скоро към собствениците, които имат желание да ремонтират сградите си паметници на културата, но нямат възможност. Все пак за подпомагане ще могат да кандидатстват и т. нар. недобросъвестни собственици, които имат санкции и предписания от общината за възстановяване на имотите си. Към момента не е ясно как едните ще бъдат отсети от другите. Основният критерий за подпомагане ще е състоянието на сградите. По данни на общината към момента около 40 здания, които са паметници на културата, имат нужда от ремонт.

Като пример за недобросъвестни собственици и Здравков, и Чобанов посочиха притежателите на Захарна фабрика. Сградата, която е паметник на културата, вече почти падна, но собствениците последно уверявали главния архитект, че ще укрепят малкото останало от конструкцията. До момента обаче нямало внесен проект дори за това. "Ще ги изчакам още една-две седмици и ще пристъпим към налагане на санкции", каза Здравков. Това ще са поредните такива за този имот.

Главният архитект каза още, че вече е одобрен проектът за възстановяване на къщата на арх. Фингов на столичната улица "Шипка". Сградата от години се руши, но възстановяването ѝ би трябвало да започне скоро, което беше посочено от главния архитект като добър пример и "бяла лястовица".

Все още не е ясно какво ще се случи с Къщата на ягодите, за която имаше проект да бъде съборена и построена наново. Според Здравков тези планове би трябвало да се преработват.

Споделяне

Още по темата

Още от България