София ще празнува Европейския ден на езиците с панаир и радиоигра

София ще празнува Европейския ден на езиците с панаир и радиоигра

С радиоигра "Познай езика" и Панаир на езиците София ще отбележи от 26 до 30 септември Европейския ден на езиците, съобщиха от представителството на Еврокомисията у нас.

Цяла седмица ще продължат проявите, в които ще се включат мрежата на културните институти на различни европейски държави у нас и културните отдели на някои посолства.

Стартът на онлайн радиоиграта "Познай езика!‟ ще е на 26 септември на сайта на БНР. До 29 септември посетителите на уебстраницата на националното радио ще могат да чуят записи с текстове на 13 европейски езика (английски, датски, испански, италиански, македонски, немски, нидерландски, полски, португалски, словашки, унгарски, фински и чешки) и ще трябва да познаят възможно най-голям брой езици, за да получат награда. Текстовете са записи на оригинални творби от съвременни европейски поети, четени от натурално говорещи съответния език. Самите стихове ще са част от специална арт инсталация "Поезиомат‟, която ще бъде показана на 30 септември в "София Ринг мол". Тогава ще бъдат връчени и наградите на победителите в играта, а първият, който познае всички езици от стиховете, ще получи голямата награда – таблет.

Паралелно на същото място ще се проведе и Панаира на езиците, който традиционно е в първата събота след официалната дата на празника — 26 септември. Българската служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК ще се включи със забавни игри и викторини, от които всеки може да спечели награда, докато научава полезни и любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз. Наред с това посетителите на щанда на ЕК ще могат да научат за стажантската програма за писмени преводачи в ЕК и за провеждащия се в момента конкурс на ЕС за млади преводачи Juvenes Translatores.

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот.

В Европа има 24 официални езика на ЕС, над 200 европейски езика и около 60 регионални/малцинствени езика, както и още много други. Всички 24 официални езикана Еврокомисията са работни езици на ЕС. Цялото законодателство на ЕС се превежда на всички официални езици. Гражданите на ЕС могат да отправят въпроси и жалби до институциите на ЕС на който и да е от официалните езици, а службите отговарят на същия език, посочват от българското представителство.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?