София ще преговаря за продължение на нефтопровода Баку - Джейхан към България

Идният месец в Азербайджан ще започнат разговори за евентуалното продължение на нефтопровода Баку - Тбилиси - Джейхан към България, съобщи във вторник председателят на азербайджанския парламент (Милли Меджлиса) Муртуз Алескеров след среща с българския му колега Огнян Герджиков.

От изграждащия се в момента нефтопровод Баку-Тбилиси-Джейхан може да бъде направено отклонение, което да захрани България и други европейски страни, каза Алескеров, който е на посещение в София по покана на Герджиков. По думите му, въпросът дали и как нефтопроводът от Азербайджан към Западна Европа може да мине през България, ще се обсъжда от министри от двете страни през октомври, по време на посещението на българския президент Георги Първанов в Баку.

Председателят на българския парламент Огнян Герджиков обърна внимание на малкия търговски стокообмен между двете страни при положение, че Азербайджан е крупен производител на нефт и газ, а България е вносител на енергоносители.

Алескеров посочи, че на разговора е бил засегнат и въпросът за Нагорни Карабах. Общото мнение е, че този проблем трябва да се реши на основата на международното право, отчитайки териториалната цялост на Азербайджан и Армения, добави той.

Още от Бизнес