София ще се оплаче в ЕК заради тормоза над наши превозвачи в Гърция

След изпратената от българското правителство вербална нота срещу нападенията над наши превозвачи в Гърция, в идващия понеделник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще покани на разговор посланика на Гърция, за да се информира какви мерки са предприети в защита на сънародниците ни, съобщи БНР.

В Пловдив министър Цветков се срещна с пострадали шофьори и собственици на транспортни фирми като ги увери, че ако не бъдат взети адекватни мерки от гръцка страна срещу действията на стачниците, държавата ни ще се възползва от всички механизми на европейското право. Гръцките превозвачи протестират срещу плановете на правителството да либерализира сектора. Българските им колеги са били спирани, пукани са им гумите и са били замеряни с камъни, защото изпълнявали курсове между двете страни.

Представители на Българския съюз на товарните превозвачи обясниха агресията срещу нашите превозвачи с възможността гръцки транспортни фирми да получават български лиценз и регистрация, а да извършват превози на своя територия. Шофьори и собственици на фирми разказаха на министър Цветков и конкретни случаи.

В разпространена петиция срещу набезите над сънародниците ни, от Съюза предупреждават, че са готови да протестират на граничните пунктове, ако в следващите седмици ситуацията не се промени. Транспортният министър увери, че би застанал зад всички действия на българските превозвачи, стига те да не погазват принципите и законодателството на ЕС.

Министър Цветков съобщи още, че вече е разкрита и гореща телефонна линия за сигнали на пострадали шофьори на тежкотоварни автомобили на територията на Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?