София ще се сдобие с 20 подземни паркинга

София ще се сдобие с 20 подземни паркинга

Главният архитект на София Петър Диков анонсира намерението на общината да даде зелена светлина за строеж на 20 подземни паркинга на територията на града. Предстои Столичния общински съвет да вземе решение за построяването на четири от тях.

Паркингите ще бъдат експлоатирани от частни фирми. Все още не е ясно какви такси ще събира общината от частниците. Диков заяви, че първите обществени гаражи ще се намират до метростанция "Сердика", до бъдещата метростанция на бул. "Черни връх" и бул. "Джеймс Баучър", под бул. "Цар Борис ІІІ" и под земята между Руски паметник и пл. "Македония". Общият им капацитет е 2150 места.

Процедурата за останалите 16 паркинга трябва да приключи в следващите 3 месеца. Предстои обявяването на процедура за строителството на два подземни паркинга в районите "Младост" и "Люлин", които ще бъдат в близост до спирките на метрото.

Общо четири изхода на бъдещите паркинги ще бъдат разположени в дворове на училища. Главният архитект заяви, че при изработването на конкурсната документация за тях ще има клауза експлоатиращите паркингите да правят всяка година вноски в полза на съответното училище.

Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?