София ще слага слънчеви колектори на общинските сгради

Столична община планира да постави слънчеви колектори в общински административни сгради, училища, детски градини и общинските болници, както и да търси финансиране за строеж на осем микро ВЕЦ-а, съобщи във вторник  заместник-кметът по строителство Ирина Савина на заседание на общинската комисия  по инженерна инфраструктура.

Проектите са заложени в общинската програма за строеж на алтернативни и възобновяеми енергийни източници. Ще се работи и по изграждането на електропроизводствена инсталация при реализацията на проекта за оползотворяването на сметищния газ от депото за отпадъци в Суходол.

Вече са извършени предпроектни проучвания за осемте ВЕЦ-а - "Бистрица", "Бистрица 1", "Под Симеоново", "Коньовица", "Бояна 1", "Моделно предградие" и "Малина", каза Савина. И към осемте обекта няма реституционни претенции за земята под тях. Предстои да се изготви оценка за въздействие върху околната среда и да се разработи подробен устройствен план.

Изграждането на малките хидроцентрали ще струва 9 млн. евро, за които може да се кандидатства пред специализираните енергийни фондове или оперативните програми на ЕС,но и да се финансират от общинския бюджет.

Савина съобщи още, че кметството е спечелило проект за консултантска помощ при обследването на 296 общински сгради на учебни заведения, от които 196 ще бъдат санирани.

Споделяне

Още от България