София ще слага слънчеви колектори на общинските сгради

Столична община планира да постави слънчеви колектори в общински административни сгради, училища, детски градини и общинските болници, както и да търси финансиране за строеж на осем микро ВЕЦ-а, съобщи във вторник  заместник-кметът по строителство Ирина Савина на заседание на общинската комисия  по инженерна инфраструктура.

Проектите са заложени в общинската програма за строеж на алтернативни и възобновяеми енергийни източници. Ще се работи и по изграждането на електропроизводствена инсталация при реализацията на проекта за оползотворяването на сметищния газ от депото за отпадъци в Суходол.

Вече са извършени предпроектни проучвания за осемте ВЕЦ-а - "Бистрица", "Бистрица 1", "Под Симеоново", "Коньовица", "Бояна 1", "Моделно предградие" и "Малина", каза Савина. И към осемте обекта няма реституционни претенции за земята под тях. Предстои да се изготви оценка за въздействие върху околната среда и да се разработи подробен устройствен план.

Изграждането на малките хидроцентрали ще струва 9 млн. евро, за които може да се кандидатства пред специализираните енергийни фондове или оперативните програми на ЕС,но и да се финансират от общинския бюджет.

Савина съобщи още, че кметството е спечелило проект за консултантска помощ при обследването на 296 общински сгради на учебни заведения, от които 196 ще бъдат санирани.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?