София ще строи фабрики в ромски квартали с евросредства

София ще строи фабрики в ромски квартали с евросредства

София ще използва 19.8 млн. евро от европейския фонд "Джесика" (JESSICA), за да финансира изграждането на фабрики в ромски квартали, паркинги на частни терени, саниране на панелни блокове и атракционни паркове, съобщи във вторник главният архитект на столицата Петър Диков по време на представянето на механизма "Джесика".

Началният капитал на фонда е 33 млн. евро (65 млн. лева). От тях 56 млн. лв. са от Оперативна програма "Регионално развитие", а 9 млн. лв. са национално съфинансиране. С тези средства седем големи общини – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен - ще могат да финансират публично-частни проекти за спортни зали, паркинги, бизнес и индустриални зони и туристически атракции.

Условията за отпускане на финансиране са проектът да генерира приходи, да е устойчив и да има смисъл за града и за държавата. Финансирането няма да е безвъзмездно, а под формата на банкова гаранция, ниско-лихвен кредит или дялово участие в проекта. Отпуснатите средства трябва да се възстановят най-късно до 31 декември 2015 г. След това отново ще бъдат инвестирани в проекти на общините.

"Джесика" ще се раздели на два под-фонда – един за София с 19.8 млн. евро и един за останалите градове с 13.2 млн. евро. Двата под-фонда ще се управляват от местни финансови институции, които ще бъдат избрани с конкурс.

По думите на арх. Диков София може най-бързо да подготви проекти за частни паркинги. "Всеки инвеститор, който иска да направи паркинг на негов терен, ние ще осигурим логистиката, за да може той да кандидатства за финансиране. Това няма да са публични паркинги, защото там инвеститорът се избира с търг. На частника ние му помагаме да получи финансиране, а ползата за общината е услугата", каза Диков.

"Колкото и да е странно, другите проекти, с които може да стартираме, са за създаване на производства в ромските квартали", каза Диков.

"Ние много приказваме за ромите. Те казват: "Вие казвате, че не сме читави, ама ние не сме читави, защото сме бедни и вие не ни давате работа", коментира ситуацията с ромите арх. Диков. "Много производства имат нужда от нискоквалифициран ръчен труд. Аз съм сигурен, че ще има желаещи (инвеститори – бел.ред.), когато кажем, че тези терени (общински – бел.ред.) са предназначени за строителството на фабрики и имаме две условия – да се разкрият възможно най-много работни места и да се използва нискоквалифициран труд, маса предприемачи ще искат", каза Диков.

С пари от фонд "Джесика" София ще финансира и проекти за саниране на панелни блокове и реновиране на междублокови пространства.

"Мисля, че трябва да популяризираме тази възможност – в един квартал, да се направят жилищни асоциации в тези блокове, да се обединят и да кандидатстват за саниране и реновиране на вътреблоково пространство", обясни Диков.

Други приоритетни проекти са за "паркове, атракционни комплекси с търговски характер", каза още главния архитект на София.

Диков изрази опасения, че финансовите институции, които бъдат избрани да управляват под-фондовете, могат да сложат големи разходи за работата си и лихвите по кредитите от фондовете да се доближат до тези на търговските банки.

Той съобщи още, че има развитие по една от идеите на общината обявена преди години – да се направят подземни паркинги под 4 столични училища. За тях вече има изработени подробни устройствени планове. Диков назова английската гимназия и 22-ро училище, но не можа да се сети кои са другите две училища. По думите му инициативата ще срещне както противници, така и привърженици. "Знаете третия закон на Нютон – на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Е, българите са измислили – на всяко действие има обратно по посока и два пъти по-силно противодействие", коментира Диков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?