София ще търси и публично-частно партньорство за нови детски градини

Йорданка Фандъкова провери строежа на физкултурен салон и две класни стаи в училището в с. Мрамор. Сн. БГНЕС

Изграждане на детски градини с частни капитали е една от възможностите за увеличаването на броя на забавачките в София, които общината разглежда.

"Ние сме готови да работим за развитие на публично-частното партньорство, особено когато става въпрос за строежа на нови детски градини. Това от една страна ни спестява средства за самото строителство, а от друга страна увеличава капацитета на общинските детски градини. Аз съм готова да преговарям за всеки такъв случай", заяви кметът Йорданка Фандъкова в четвъртък, цитирана от БГНЕС. Тя провери изграждането на нов физкултурен салон и две класни стаи в софийското село Мрамор.

След първото класиране за детските градини в столицата през тази година неприети останаха 7000 деца. Проблемът с недостига на места в забавачките е от години и е особено остър в райони, в които има нови квартали. Причината е, че в тях забавачки няма. Миналата седмица главният архитект Здравко Здравков коментира, че нормативната уредба трябва да се промени и да позволява градини да се отварят и на партерните етажи на жилищни сгради. Това щяло да стимулира и частните инвестиции в забавачки.

Кметът Фандъкова подкрепя идеята му. "Винаги сме търсили възможност, чрез промяна в различни нормативни актове да може да се разширява капацитетът и възможностите", коментира тя и добави, че на този етап инвеститорите в нови жилищни сгради и комплекси поне могат да правят детски центрове, площадки и паркови пространства.

Фандъкова припомни, че датата за приемането на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" е 28 май. Ако до тогава забележките на строителния надзор не бъдат отстранени, обектът може да не бъде приет и съответно ще започне налагането на санкции за забавяне на работата. Кметът припомни, че всеки ден закъснение носи по 200 000 лева глоба.

Тя коментира и последните промени по проекта за ремонт на ул. "Граф ИГнатиев". Решено е пейките от лят бетон, които са планирани за пл. "Славейков", да не се слагат в "композиция" около дърветата. Вместо това ще бъде поставена по една пейка, за да не се пречи на пешеходците. Въпросните пейки станаха известни освен с външния си вид, определен на саркофаг, и с цената си. Оказа се, че една композиция от 4 елемента на пл. "Славейков" струва 8500 лева.

Фандъкова добави, че в момента се слагат и камери на площада, "за да се справим с вандализма". Припомни, че пейката със скулпторите на Пенчо и Петко Славейкови ще бъде върната на мястото си на площада, след като бъде реставрирана.

Фандъкова каза още, че възложила препроектиране на отводнителната система около храм-паметника "Александър Невски". Това се наложило, след като общината се отказа от изравняването на нивата на тротоарите и пътните платна около църквата. След промяната на проекта ще започне и ремонтът в тази част на центъра. Той се прави от фирмата "ПСТ Груп", която работи и по градините "Кристал" и "Патриарх Евтимий", както и по ул. "Московска". Според Фандъкова обновяването на тази част от града трябвало да приключи юли-август.

"Сега се отстраняват забележки от надзора в първия етап, който включва градините "Кристал" и "Климент Охридски", както и по ул. "Московска" и малките улици около нея", припомни Фандъкова и каза още, че през това време договорът с изпълнителя е замразен.

Споделяне

Още по темата

Още от България