София ще застрахова 600 общински сгради

Столична община ще застрахова 600 общински сгради. Това са болници, училища, детски градини, социални центрове и домове и сградите на кметствата, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя подкрепя приетите днес от правителството промени в Закона за общинската собственост, с които общините бяха задължени да застраховат сградите си.

Промените предвиждат местните власти да застраховат всички застроени имоти - публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресения. Решение кои имоти частна общинска собственост, ще бъдат задължително застраховани, ще взема общинският съвет.

И в момента в Закона за общинската собственост има текст, който задължава общините да застраховат имотите си, но без да определя обхвата на рисковете.

До поправките се стигна след труса от 5.8 по Рихтер в Перник на 22 май. За преодоляване на щетите от земетресението държавата отпусна около 10 млн. лв. за Перник, София и Радомир. Въпреки това десетки перничани са под угрозата да изкарат зимата в палатки или фургони.

Споделяне

Още от Бизнес