София смята шпионския скандал за изчистен

Българските институции така и не се ангажираха с официално становище по шпионския скандал в Германия, където високопоставен служител на германското разузнаване БНД бе арестуван, тъй като предавал секретна информация на служителка в българското консулство в Мюнхен.

На специално свикан за медиите брифинг президентът засегна различни политически теми, но така и не намери за необходимо да каже каквото и да било за аферата, коментирана широко от медии, политици и експерти в Германия. Както стана известно, служителката, станала причина за ареста на немския разузнавач, е кадър на Националната разузнавателна служба, която пък е под шапката на държавния глава.

Независимо от мълчанието на държавните мъже, дипломатически източници в София заявиха, че за България въпросът е ясен и шпионски скандал няма. Набедената агентка - "къртица" нито е получавала задача да вербува някого, нито се опитвала да се добере до данни, които надхвърлят рамките на разменяната по служебен път информация, нито пък имала подготовката и капацитета да преценява качеството на подаваната информация.

В този случай има неблагонадежден, но това не е българската служителка, а представителят на германското БНД, който по своя инициатива е предавал информация, която не е била предназначена за изнасяне, смятат източниците. Като доказателство за невинността на българската служителка те посочват, че до този момент (три седмици след ареста на немския разузнавач) Берлин не е предявил официално никакви претенции към България. Същевременно обаче и нито един немски представител публично не е опровергал обвиненията към България, което пък предизвика раздразнение в София.

Миналата седмица изпълняващият длъжността директор на НРС полк. Кирчо Киров заяви пред медиите, че целият скандал бил едно недоразумение - това показвала проверката, която се извършва в поверената му служба. Той реши да наруши мълчанието си след като беше персонално атакуван от германския депутат Маркус Мекел като неблагонадежден, поради 15 - годишния си стаж в структурите на бившата Държавна сигурност. Мекел директно призова България да спре да шпионира съюзниците си и да смени шефа на НРС, който, по думите на германския политик, не се ползва с доверието на Запада. Мекел също така призова за генерално преразглеждане на кадровата политика в българските спецслужби и изтъкна, че не само в Берлин, но и в Париж и Мадрид са изпратени полицейски аташета - кадри на бившата ДС.

Някои български политици смятат, че германските им колеги умишлено помпат шпионския скандал, за да внушат на София да преразгледа назначенията в спецслужбите си.

Източници от българското разузнаване твърдят, че срещу българската служителка не могат да бъдат извадени никакви обвинения, тъй като всичките ѝ срещи с германския разузнавач са били по негова инициатива, на публични места. Последната им среща, на която е бил предаден плик с материали, дори не е стигал до България, тъй като е иззет от германските власти, които са арестували служителя на БНД. Затова и никой в София не можел да предположи каква информация е била предадена.

Със затварянето на страницата обаче не трябва да се бърза. В Германия се води следствие, служителят на БНД е в ареста и докато съдебните власти не приключат случая с заключение имало ли е шпионаж, и в чия полза е бил, петното върху България си остава.

Споделяне

Още от България