София смята за приключен въпроса с българската следа срещу папата

Президентът и външно министерство официално отхвърлиха “опитите за възпроизвеждане на стари обвинения срещу България” във връзка с покушението срещу папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 година.

Българската държава смята за приключен въпроса с т.н. българска следа в атентата, се посочва в изявление на заместник-министъра на външните работи Гергана Грънчарова, разпространено от МВнР.

Реакциите идват ден след като Италия обяви, че възнамерява да предприеме ново разследване на атентата във връзка с изразената от България готовност да предостави достъп до секретни документи по случая. Докато италиански политици и магистрати говорят за участие на Държавна сигурност и Щази под диктовката на съветския КГБ, в опроверженията на София се говори само за България, с което очевидно се подразбира, че тя е едно и също с бившата ДС.

Президентът Първанов и външното ни ведомството посочват като най-силен аргумент думите на самия Йоан Павел Втори при посещението му у нас през 2002 година, че не приема версията за участието на България и българския народ в атентата срещу него.

Първанов припомня казаното от Негово Светейшество по време на разговорите им на "четири очи": "Тъй наречената "българска връзка" в атентата срещу моята личност беше една инсинуация. Това беше една несправедливост".

Разграничение между България и комунистическите служби в страната обаче направи и кардинал Валтер Каспер, който е на посещение в София. Кардиналът заяви, цитиран от БНР, че светият отец е снел обвиненията от България за атентата срещу него, но това не може да бъде казано за представители на бившите специални служби. Уточнението кардинал Каспер направи по време на представянето на българското издание на книгата му "Исус Христос" в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Според МВнР, от юридическа гледна точка проблемът е решен с влязлата в сила оправдателна присъда през март 1986 г., визирайки процеса срещу Сергей Антонов, оправдан поради липса на доказателства.

Държавният глава пък изразява своето недоумение, че опитите за оклеветяване на българската държава идват в навечерието на държавната визита на президента на Италия Карло Чампи в  България, съобщиха от “Дондуков” 2.

Външно министерство посочва, че въпреки всичко, българската държава е готова да предостави всяка информация, поискана по надлежен ред, но до този момент такава не е била търсена.

Бойко Борисов смята, че с мощта си плашим конкуренцията в ЕС

Главният секретар на МВР Бойко Борисов също се включи в защитата, като заяви,  че в масивите на вътрешното министерство няма и една буква, която да сочи за българско участие в атентата. Лично съм ги проверявал и съм запознат с всеки детайл и всяко име - няма никаква българска следа, каза ген. Борисов пред Би Ти Ви. Какво по-голямо доказателство от посещението на папата в България - именно той ни оневини и благодари на българските служби за перфектната охрана, аргументира се главният секретар на МВР.

Като свърза последните публикации на агенция Ройтерс за размаха на престъпността в България, преди това материалите в ирландската преса, че ИРА се опитвала да пере пари у нас, и последните новини от Италия за възобновяване на разследването за атентата срещу папата, ген. Борисов направи следния извод:

 “България е една прекрасна държава. България е член на НАТО. След броени дни подписва договор, сиреч, реално тя влиза в ЕС. България се ползва с природни ресурси, селско стопанство, уникален туризъм...    България всеки ден разработва съкровища и природни богатства, които са равнозначни на италианските и гръцките. Три са държавите с такава история - България, Гърция и Италия...Общият пазар и ЕС е... конкуренция на пазара. След 20 дни излиза една много мощна държава, с много работлив народ, талантлив и всичко това ни връща къде е папата. Папата беше преди 2 и половина години в България - той благослови българския народ. Кой го интересува... този атентат?”.

На репортерски въпрос има ли връзка между възобновяването на разследването за българската следа в атентата срещу папата и членството на България в ЕС, министър-председателят Сакскобургготски отговори, че не може да си представи как въобще би могло да се предположи, че има някаква връзка. Това ми се струва вече извън рационалното, добави той.

В архива на Щази няма доказателства за причастност на ДС

В документите, които са предадени на София през 2002 г. от Службата по архивите на Щази, няма никакво указание за евентуална причастност на българската Държавна сигурност в атентата срещу папата, заяви говорителят на ведомството Кристиан Боос пред кореспондента на българската редакция на Би Би Си в Берлин.

Документите не съдържат улики подобни на тези в разговор между две банди, които се договарят, как да укрият извършено престъпление, обясни Боос. Според него кореспонденцията между Щази и ДС приличала по-скоро на уточняване на кампания между две PR агенции, целяща подобряване разваления имидж на едната от тях. Кристиан Боос допълни, че Службата в Берлин е готова винаги да приеме за сведение или дори да промени становището си, в случай, че постъпят нови, непознати ѝ до сега документи или свидетелски показания.

Боос обърна внимание на факта, че италианското правосъдие е било запознато още през 1995 г. с всички материали по въпроса в берлинските архиви. Отначало на италианските следователи е бил даден достъп до документи на Главно управление XXII “Антитероризъм” със събрани от Щази по каналите на разузнаването данни за заподозрени около атентата и за евентуални свидетели. През 1995 г. в архивите на X управление, отговарящо за връзките със службите на социалистическите страни, са открити приготвени за унищожаване и частично разкъсани материали от кореспонденцията на Щази и ДС, както и вътрешна кореспонденция между управленията на германското министерство. От българска страна е била отправена молба, чекистите на ГДР да им окажат съдействие при “осуетяване на дирижираната от вражеските тайни служби кампания по дискредитиране на България”.

Изказаните по-късно сърдечни благодарности на българските другари дават основание според Службата в Берлин днес, да се приеме, че е бил задействан успешно секторът за дезинформация на Щази. В сводките се споменават понятия като “Операция Папа” и “активни мероприятия”. Според същата служба, “подобни формулировки в кореспонденцията позволяват единствено да се направи извода, че Щази е пръскала по свои канали на Запад информация, целяща да опровергае участието на България и на КГБ в атентата, а от друга страна да внушат, че ЦРУ е авторът на клеветническата кампания в западните медии”.

Сценарий за дискредитиране на България?

На въпрос дали е възможен сценарий с участието на италианските служби за дискредитация на България във важен за страната момент, какъвто е подписването на Договора за присъединяване с ЕС,  Бойко Борисов каза, че към момента специалните служби на Италия и италианският премиер са много добре настроени към България. Ние сме членове сме на обща антитерористична коалиция и не виждам какво ще спечелят от такова нещо, коментира ген. Борисов.

Журналистът Иван Гарелов също свърза възобновяването на "българската следа" с предстоящото подписване на Договора за присъединяване. Той смята, че "има българска следа в антибългарската кампания", визирайки изказванията на бившия председател на  комисията по досиетата Методи Андреев.

Андреев отхвърли обвиненията, като подчерта, че заключените документи на Щази са напълно разсекретени и  ако бъдат извадени, ще се парират всякакви нападки срещу България.

Атентатът срещу папата и отвличането на Орланди са един и същ заговор

Междувременно италианският съдия Фердинандо Импозимато, който твърди, че има нови сведения около неуспешното покушение срещу папата през 1981-ва, и настоява за ново разследване, потвърди пред Би Би Си, че тези сведения са свързани с Щази и връзките на тези служби с България. Има много нови неща, на които трябва да се обърне внимание, и мисля, че те налагат да се поднови и делото "Орланди", каза Импозимато.

Емануела Орланди е малката дъщеря на служител на Ватикана, изчезнала безследно през 1983 година. Много хора в Италия са на мнение, че момичето е било отвлечено, за да се окаже натиск на Италия да не се задълбочава прекалено в разследването на атентата срещу папата.

Според италианския магистрат българските тайни служби са действали съвместно с Щази и са използвали членове на турската групировка "Сивите вълци", които са били тайни агенти на КГБ. “Със сигурност става дума за заговор, който включва нападението срещу папата, а след това и отвличането на Емануела Орланди, което е продължение на атентата. Това е един и същ заговор”, смята Импозимато.

Според него атентаторът Али Агджа е бил принуден да мълчи за заговора. Той излежава 10-годишна присъда в Турция, след като получи амнистия в Италия през 2000 година.

“Мисля, че Али Агджа каза доста верни неща, но след това се опита да провали процеса, след като бе заплашен в затвора "Ребибия" от агенти на българските и съветски тайни служби, които са влезли в затвора, за да накарат Агджа да се откаже от обвиненията”, заяви магистратът пред Би Би Си.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?