София спешно ремонтира училища с парите за видеонаблюдение

Близо 2,5 милиона лева от столичния бюджет, предназначени за видеонаблюдение на училищата и детските градини в София, ще бъдат отклонени за извършването на спешни ремонти в учебните заведения. Това съобщи във вторник зам.-кмета по финансите Минко Герджиков.

В общината са се получили предупредителни писма от ХЕИ и службите по пожарна безопасност, че сградите на близо 45 от общо 180-те училища на територията на София не могат да започнат учебната година, защото не отговарят на изискванията.

“Всяка година от държавния бюджет се отпускаха по 10 милиона лева за капиталови разходи за училищата. Това е първата година, когато държавата не ни даде пари”, съобщи Герджиков.

Столична община е изпратила две писма до финансовия министър Пламен Орешарски през февруари и през юли тази година с искането тези пари да бъдат отпуснати. Средствата обаче не били дадени.

“Това наложи бързо пренасочване на тези средства, които са малко, но ще помогнат учебната година да започне. По-добре да имаме училища, отколко видеокамери без училища”, обясни зам.-кметът по сигурността Цветан Цветанов.

Той съобщи, че София вече е изградила проекти за монтиране на системи за видеонаблюдение към всички сгради на училищата и детските градини в София.

“Предстои среща с представителите на Праймвижън и Телиндус, с които ще обсъдим как да продължим проекта. Не сме се отказали от видеонаблюдението”, каза Цветанов, добавяйки, че най-вероятно парите ще се търсят от общинския бюджет за следващата година.

Споделяне

Още от България