София спестила 22 мегавата в “Часът на Земята“

Консумацията на електричество по време на “Часът на Земята” в София на 28 март и спаднала с около 22 мегавата, съобщиха във вторник от международната природозащитна организация WWF, позовавайки се на данни на ЧЕЗ Електроразпределение, която също се включи в инициативата за изгасяне на осветлението в събота вечерта.

Това потребление е еквивалентът на угасването на около 370 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата. Данните показват, че в кампанията “Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 60 и 90 хиляди домакинства или между 180 и 270 хиляди души.

Национално представително проучване на общественото мнение от есента на 2008 г. показва, че над 12% от българите смятат, че промените в климата са сериозен проблем пред българската природа и околна среда, допълниха от екоорганизацията.

От там допълват, че инициативата им не е била икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем.

За да се спре климатичната криза, са необходими малки действия всеки ден и час от много хора, казват от WWF.

Трите най-прости неща, които всеки може да направи, са да изключва всички неизползвани електроуреди, включително тези, които са в режим “стенд бай”, да смени крушките с енергоспестяващи и да ходи пеша, с велосипед или с обществен транспорт на работа. Така човек не само прави нещо срещу промените в климата, но и спестява излишни разходи, посочват от WWF.

В “Часът на Земята” се включиха официално 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София. Стотици хора слушаха концерта без озвучаване и на светлината на свещи пред Народния театър. Патрон на кампанията в България беше министърът по европейски въпроси Гергана Паси.

По света в инициативата се включиха над 4000 населени места в 88 държави в 25 часови зони.

Споделяне

Още от България