София става част от световна инициатива за борба с мръсния въздух

София става част от световна инициатива за борба с мръсния въздух

София ще се включи в учредяването на Глобална обсерватория, която ще се бори със замърсяването на въздуха в градовете. Целта е градовете, които участват в нея да обменят данни за замърсяването на въздуха и опит за справяне с проблема.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща с експерти в областта на околната среда от ариж, Виена и Мадрид. Те взеха участие в конференцията за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха - Sofair. Конференцията е организирана от "Зелена София" към Столичната община, както и от компанията Cleantech, която подбра стартиращи иновативни бизнеси, които да представят своите решения за борба с мръсния въздух.

Друга цел на глобалната обсерватория е подобряване на информираността и екологичното образование на гражданите.

Глобалната обсерватория се учредява в края на ноември по инициатива на кмета на Париж Ан Идалго. Интерес да участват в работата ѝ до момента са заявили кметовете на Лондон, Ню Йорк, Ротердам, Мексико, Атина, Монреал, Пекин и Токио. Платформата ще ползва и експертизата на Световната здравна организация.

В първия ден на Sofair стана ясно, че България губи по 3 млрд. евро годишно от мръсния въздух. Кметът Фандъкова обясни, че проблемът със замърсяването на въздуха в София е намерил частично решение от 2011 г. досега. Основният нерешен проблем остава прекомерното запрашаване основно през зимата. За целта освен течащата от години модернизация на градския транспорт и разширение на метрото, ще се търсят и начини за намаляване на вредните емисии от битовото отопление и частния автопарк.

Споделяне

Още по темата

Още от България