София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

След оспорвана битка София беше избрана за домакин на конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS) през 2022 година. София печели престижното председателство за първи път след сериозна конкуренция с Барселона и Тел Авив, съобщи председателят на Българското дружество по неврохиругия проф. Николай Габровски по време на годишната конференция на дружеството в Правец.

Новината за домакинството дойде от Дъблин, където преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества.

Това показва високата оценка, която световно признатите неврохирурзи дават на колегите си от България.

Очаква се, в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света. Те ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната и неразгадана част от човешкото тяло – нашия мозък.

Всяка година една европейска столица бива определена за домакин на престижния форум. Така след тежка надпревара се обявява коя страна ще председателства форума след 3 години. През този период предстои сериозна и наситена с множество отговорности работа, а дейността му се следи зорко за спазване на високите стандарти на асоциацията.

Европейската асоциация на неврохиругията (EANS) е сред най-престижните научна формации в света и е безспорно водеща в Европа. Освен ежегоден научен конгрес, EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за Европейска диплома по неврохирургия.

София беше домакин на такъв курс през 2016г. Отличните впечатления от града, организацията и нивото на обучение са били важна стъпка в доверието към София и българската неврохирургия.

Споделяне

Още по темата

Още от България