София строи 30 забавачки и училища с ВЕИ

София строи 30 забавачки и училища с ВЕИ

София ще построи около 30 нови забавачки и училища с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в следващите две, три години, съобщи зам.-кметът по строителството Ирина Савина.

Новата мода се налага в крайните квартали и селата около София, където няма достъп до газоснабдяване или “Топлофикация”. Целта е сградите да са енергийно ефективни и да се постигне максимална икономия на средства за тяхното отопление, обясни Савина.

Началото поставя район Панчарево, като в село Герман ще бъде построена детска градина и училище с ВЕИ.

След земетресението през май 2012 г. целодневната детска градина в Герман пострада тежко. На практика сградата стана неизползваема. Това е причината Столична община да вземе решение старата и опасна сграда да бъде съборена и на нейно място да се изгради нова, която да бъде енергийно ефективна с ВЕИ, обясни Савина. Разчетите показват, че така сметките за отопление ще паднат с до 60%, а тези за топла вода с 40%.

В момента децата от забавачката в Герман ходят на градина в Казичане, каза кметът на район Панчарево Димитър Сичанов.

Проектът предвижда новата детска градина “Зайченцето бяло” в Герман да бъде за пет групи, от които една е яслена, за общо 120 деца. Забавачката ще бъде построена върху имот от 3.5 декара, като планираната инвестиция е 2 млн. лв. До две седмици предстои да бъде пусната поръчката за избор на изпълнител на модерната детска градина, уточни Савина.

В момента се подготвя и проект за ново училище в Герман също с ВЕИ. Първоначалният проект е бил за училище за 400 деца, но в момента се намалява капацитета двойно и ще се строи училище за 200 деца, каза Савина. За изграждането на училището са предвидени 1 млн. лв. през тази година и още толкова през следващата.

Втората забавачка с ВЕИ ще бъде изградена в село Кумарица в район Нови Искър, каза Савина. По думите ѝ покривът на Първа английска гимназия в София също ще бъде оборудван с ВЕИ през тази година.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?