София сваля цената на общинските жилища средно с 15%

Столичната община ще свали продажната цена на общинските жилища средно с 15%. Решението предстои да бъде взето от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Това ще стане с промяна в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столичната община, зад която застават всички политически сили.

Мотивът е, че цените са по-високи от пазарните и повечето от желаещите да купят общинските жилища, в които живеят под наем, в последствие се отказват. Това обясни зам.-председателят на на СОС от ДСБ Вили Лилков. Той е един от вносителите на промяната. Останалите са председателят на СОС Елен Герджиков и зам.-председателят на СОС от БСП Панайот Бончев.

За последно продажните цени на общинските жилища бяха актуализирани през 2007 г. - година преди да бъдат достигнати пиковите нива на имотите. От 2009 г. обаче трендът на пазара е постоянно надолу. Така в момента цената на едно общинско жилище, изчислена според изискванията в наредбата е по-висока от пазарната.

Това е показало и направено от независими оценители проучване. Те дали оценка за различни видове жилища – панелно, монолитно и тухлено в различни райони на столицата. Проучването показало, че цените на общинските жилища са с между 10 и 20% по-високи от пазарните.

Тримата вносители са предложили намалението да бъде средно с 10%, но на първо гледане комисията по финанси към СОС поискали средно с 15%. Окончателното решение ще бъде взето в четвъртък.

Другата предложена промяна в наредбата е свързана с продажба на общински имоти придобити след замяна. В момента те не могат да се продадат на цена по-ниска от придобиването им.

Така например панелна гарсониера в жк."Люлин" от 48 кв.м била придобита от Столична община за 92 000 лв. при пика на цените. Сега имало интерес да бъде купена от наемателя, но цената е значително по-висока от пазарната, което отблъсква потенциалния нов собственик.

По тази причина се предлага придобито от общината жилище чрез замяна да не може да се продава на по-ниска цена от придобитата за срок от 5 години, след което се определя цената му по предвидената методиката в наредбата, каза Вили Лилков.

Столична община има около 10 000 общински жилища, които дава под наем. За 2012 г. са продадени 72 общински апартамента. За сравнение през 2004 и 2005 г. общината продаваше средно по около 500 общински жилища. От началото на годината досега са продадени 6 апартамента от Столична община, няма обобщени данни колко са продали районните кметства.

Данните сочели още,  че едва 10% от заявилите да купят общинско жилище стигали до сделка. Останалите се отказвали заради високите цени, посочи Лилков.

Споделяне

Още от Имоти